Tijekom studiranja nije mogao kupiti ni ruksak, a danas je šef u Googleu

Foto: Getty Images

OSNIVAČI Googlea Larry Page i Sergey Brin jučer su priredili iznenađenje i najavili radikalno restrukturiranje tvrtke.

Larry Page postat će CEO novoosnovanog Alphabeta, Sergey Brin predsjednik, a mjesto izvršnog direktora Googlea pripast će Sundaru Pichaiu, bivšem šefu za Chrome OS i Android.

Upravo zato javnost se posebno zainteresirala za Pichaija koji je od skromnih početaka na jugu Indije dogurao do vodeće pozicije u jednoj od najvećih kompanija na svijetu.

Rođeni diplomat

Kolege govore da je rođeni diplomat s nevjerojatnim pamćenjem, a to je vještina koju je otkrio kad je imao samo 12 godina. Naime, shvatio je da svaki telefonski broj koji nazove i zapamti.

Međutim, nije bio tipični "šmokljan" koji je dane provodio u svojoj sobi za računalom. Bio je kapetan srednjoškolske kriket momčadi i zabilježio je odlične rezultate na regionalnim natjecanjima.

No, ujedno je bio i odličan učenik što mu je osiguralo stipendiju na Stanfordu gdje je jedva spajao kraj s krajem (nije mogao priuštiti ni ruksak koji je koštao samo 60 dolara). Štoviše, njegov otac za avionsku kartu do San Francisca morao je raditi godinu dana.

Nastavio je studirati, a proizvodio je i čipove u Applied Materialsu, a u Googleu je počeo raditi 1. travnja 2004., na dan kada je Google svijetu predstavio Gmail koji je zbunio mnoge korisnike koji su vjerovali da se radi o prvotravanjskoj šali.

Twitter ga je pokušao "oteti"

No, prvi zadaci nisu bili posebno zahtjevni pa je zapeo radeći na Googleovom search baru u Firefoxu ili Internet Exploreru. Tada mu je i palo na pamet da bi Google trebao započeti s radom na vlastitoj tražilici.

Tadašnji CEO Larry Schmidt smatrao je da se radi o lošoj ideji, ali Pichai je ustrajao i tražilica, danas poznata kao Google Chrome, postala je veliki hit.

Osmislio je i koncept Chromebooka, jeftinih notebookova koji danas čine značajan dio prodaje, a to mu je osiguralo i sigurnu poziciju u Googleu. Naime, 2010. Twitter ga je pokušao "oteti", ali Google mu je tada navodno isplatio bonus od nekoliko desetaka milijuna dolara. No, neki tvrde da se radi o glasinama i da bi u kompaniji ostao neovisno o novcu.

Odanost se očito isplatila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.