Tehnološki pioniri 2013.: World Economic Forum izabrao najinovativnije startupove



ŠTO JE zajedničko kompanijama kao što su Kickstarter, Dropbox, Foursquare i Spotify? Naime, prije nego su postali svjetski poznati, svatko se od njih našao na prestižnoj listi tehnoloških pionira koju sponzorira World Economic Forum.

Još od 2000., svake se godine bira preko 500 novih početničkih tvrtki, a kriteriji su: inovacija, potencijalni utjecaj, rast, održivost i dokaz koncepta i vodstva".

Jučer su izabrane 23 nove tvrtke, a očekuje se da će upravo oni donijeti drastične promjene svatko na svom polju.

A među kompanijama na koje u budućnosti valja obratiti pažnju su:

1. Tobii Tecnology - njihovo je polje interakcija s računalima, a eye-tracking tehnologija i upravljanje pogledom već je postalo industrijski standard na mnogim poljima.

2. PrimeSense - žele unijeti revoluciju u način na koji koristite digitalne naprave. Njihov senzor omoguće vam da pokretima ruke upravljate tehnologijom.



3. MC10 - kako piše na njihovoj stranici, MC10 "transformira krutu elektroniku u nove tipove sistema koji su savitljivi i rastezljivi". Časopisi i portali koji se bave tehnologijom tvrde da bi ovo moglo dovesti do proizvoda kao što su flasteri koji bi mjerili je li korisnik dovoljno hidriran.


4. Lookout Mobile Security - njihov je primarni cilj korištenje mobitela učiniti još sigurnijim. Dakle, oni su ekipa koja će naše smartphoneove činiti "sigurnima od virusa, spywarea i ostalog štetnog softvera".



5. Liquid Robotics - nastali su još 2007. kako bi stvorili plutaču koja bi pohranjivala podatke o grbavim kitovima.

6. PassivSystems - svojim korisnicima nudi način da koriste i štede energiju u svojim domovima. Počevši s energijom, sigurnošću i drugim uslugama koje se odnose na životni stil, ova se tvrtka trudi stvoriti proizvode koji će ljudima pomagati da žive bolje i pritom uštede novac.

7. Shopkick - ova je tvrtka razvila sistem nagrade za vjerne kupce. Naime, koristeći Shopkick, korisnik će u trgovinama koje su odlučile sudjelovati u projektu, kupovati i skupljati bodove ("kicks") koje će kasnije koristiti da bi osvojio određene nagrade u spomenutim trgovinama.

8. SoundCloud - dopušta da svoju glazbu snimate i dijelite s cijelim svijetom uz pomoć društvenih mreža i websiteova.



9. Vidyo - riječ je servisu koji pruža uslugu podrške za video konferencije. Cilj je pružiti podršku na svakom uređaju i na svakoj dostupnoj mreži.


10. Azuri Technlogies - misija je dati energiju i rasvjetu svima. Jedan od načina na koji će unaprijediti industriju jest tehnologija koja kombinira solarne naprave s mobilnim telefonima.

11. Promethean - riječ je proizvođaču koji razvija termalne baterije koje bi bile od velike pomoći prikom hlađenja hrane, s posebnim naglaskom na pomoć zemljama u razvoju.


12. Coulomb Technologies - riječ je o tvrtki koja stoji iza ChargePointa, najveće mreže stanica za punjenje za električna vozila.

13. Enphase Energy - riječ je o tvrtki koja se bavi solarnom energijom i nastoji stvoriti "najveći svjetski energetski sistem".

14. Va-Q-Tech - ova tvrtka nudi širok dijapazon prilagodljivih i naprednih materijala za izloaciju. Va-Q-Tech tako nudi održive i za okoliš sigurne proizvode koji se ujedno mogu koristiti i prilikom pakiranja i skladištenja.



15. Practice Fusion - tvrtku je osnovana još 2005., a nudi besplatnu elektroničko održavanje medicinskih kartona dostupnih na svakom mjestu u svako vrijeme. Tvrtka je ponosna na svoju besplatnu, sigurnu i pouzdanu uslugu.

16. Mind Candy - online igre teren su na kojem Min Candy želi dominirati. Njihov naslov "Moshi Monsters" trenutno igra preko 65 milijuna klinaca diljem svijeta.


17. Right Scale - nude uslugu cloud managmenta, neovisno o tome radilo se o javnim, privatnim ili hibridnim cloudovima. Tvrtka je pokrenuta 2006. i od tada je okupila preko 4.5 milijuna korisnika.

18. LanzaTech - ova tvrtka radi na tome da zadovolji rastuću potražnju za energijom nudeći sustave koji stvaraju priuštiva goriva s malo ugljika i održive kemikalije.



19. Transphorm - tvrtka radi na tome da učinkovito promjene način pretvaranja energije eliminirajući 90 posto gubitaka prilikom procesa pretvaranja.

20. Voltea - tvrtka radi na tome da pomogne ljudima i poslovnim subjektima pristup čistoj vodi, a neke od usluga uključuju mekšanje vode i ponovno korištenje otpadnih voda.

21. AlienVault - riječ je o sigurnosnoj tvrtki koja radi na području Velike Britanije i SAD-a, a iza sebe OISS, alat otvorenog koda namjenjen administraciji mrežnih i računalnih sustava, njihovoj zaštiti te uočavanju i prevenciji zlonamjernih napada.



22. Anhui LIGOO New Energy Technology - riječ je o tvrtki koja se bavi tehnološkim istraživanjem i energetskim unaprijeđivanjem, a njihovi se proizvode koji se prvenstveno koriste u industriji električnih vozila.

23. Ingenuity Systems - riječ je o organizaciji koja pruža softversku podršku znanstvenoj zajednici s ciljem da im pomogne prilikom istraživanja područja kao što su geni i proteini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.