Tajanstveni krugovi u Jadranskom moru: Je li u pitanju NLO, krivolov dinamitom ili nešto treće?

Screenshot: ARKOD

POJAVA tajanstvenih krugova u Jadranskom moru trenutno je omiljena tema razgovora svih ljubitelja misterioznih pojava.

Jesu li hrvatsko more posjetili vanzemaljci, radi li se o sili prirode ili su krivolovci dinamitom napravili krugove?  Sve su to moguća objašnjenja za krugove koji su primijećeni na području kod Dugog Otoka te otoka Unije i Srakane.

Udruga Sunce je u ljeto 2013. godine radila kartiranje morskih vrsta na području otoka Unije, Susak i Srakane.

"U pripremi istraživanja smo na aerosnimkama primijetili krugove u posidoniji, kolokvijalno morskoj travi, uz obale ovih otoka", kaže Mosor Prvan iz udruge. Pod pojmom "krugovi" misli na to da je livada posidonije okolo netaknuta, a unutar kruga je sediment (pijesak).

"Izgledalo je kao da je netko divovskim vadičepom odstranio posidoniju. Bilo nam je poznato da krivolov dinamitom ostavlja slične posljedice na posidoniju, međutim u krivolovu dinamitom ti krugovi su veličine od oko 5 do 15 metara promjera i variraju u veličini, a naravno nisu ni ravnomjerno raspoređeni. Krugovi koje smo mi zamijetili su svi identičnog promjera od 50 metara i na području Unija su svi bili međusobno udaljeni 300 metara i na istoj udaljenosti od obale. Nismo bili sigurni radi li se možda o grešci na snimkama pa smo tijekom istraživanja i zaronili na tim lokacijama. Krugovi su tamo i njihovi rubovi su savršeno odsječeni od livade posidonije. Inače livada posidonije rijetko kad završava tako naglo, već se polako prorjeđuje dok ne nestane", objašnjava Prvan.

Srakane



Unije



Kaže kako ne znaju kad su krugovi nastali i od čega su nastali, ali vide da posidonija iz nekog razloga ne raste preko rubova kruga niti su se njene sjemenke proširile igdje unutar krugova.

"U razgovoru s lokalnim stanovništvom na Unijama ustanovili smo da ni oni nemaju pojma o čemu se radi. Neki od njih su ustanovili da je to vjerojatno povezano s pojavom NLO-a iznad Unija", kaže Prvan.

Nakon povratka s istraživanja ustanovili su da krugovi postoje i uz obale otoka Premuda i Molat.

Uz obalu Dugog otoka nabrojali su 28 krugova, a misle kako ih možda ima i više, ali se ne vide na snimkama zbog odbljeska sunca.

Prvan misli kako krugovi nisu nastali zbog dinamita. "Svi su veliki 50 metara i jedino što varira od otoka do otoka je međusobna udaljenost krugova. Dosta ljudi s kojima smo razgovarali inzistiraju da se radi o dinamitu, ali ja u to sumnjam iz već navedenih razloga. To bi trebale biti ogromne količine eksploziva i osim toga, zašto bi krivolovac dinamitom toliko pazio na međusobnu udaljenost krugova. Ako je to od dinamita onda se ne radi o krivolovcu nego o nekom umjetniku s obzirom na pravilnost rasporeda. U razgovoru sa inženjerima geologije, nafte i rudarstva doznali smo da se ne radi o naftnim istraživanjima jer, barem nam tako kažu, ona ne ostavljaju takve tragove i kad se provode onda se rade okomito na obalu, a ne paralelno s njom. Također su nam rekli da bi količina eksploziva koja može napraviti takvu štetu trebala biti ogromna, a da bi takve eksplozije lokalno stanovništvo pamtilo desetljećima", objašnjava Prvan i dodaje kako su dobili podatak da nešto slično postoji u Australiji, a nastalo je prilikom ispitivanja podmorja za potrebe gradnje nuklearne elektrane. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.