Srušen mit o zlokobnom "Klubu 27": Ovo je dob u kojoj glazbenici najčešće umiru

Foto: Shutterstock; Wikipedia

SVI SU čuli za "Klub 27". S njim se povezuju Jimi Hendrix, Amy Winehouse, Janis Joplin, Kurt Cobain, Jim Morrison, i drugi glazbenici koji su preminuli u dobi od 27 godina.
 
No, novo istraživanje provedeno u Sydneyju pokazalo je da 27. godina nije najkobnija za glazbenike.
 
Istraživanje je provedeno na temelju više tisuća podataka iz života glazbenih zvijezda koje su preminule u razdoblju od 1950. do 2014. godine. Rezultati su pokazali da glazbenici uistinu umiru relativno mladi, ali najčešće, u prosjeku, u dobi od 56 godina, prenosi portal Music.Mic. 
 
Isto je istraživanje, koje je vodila Dianna Kenny, profesorica psihologije na Sveučilištu u Sydneyu, pokazalo da je stopa samoubojstava među glazbenicima sedam puta već od prosjeka, glazbenici su osam puta više izloženi opasnosti od ubojstva, a deset puta više od pogibanja u nesretnom slučaju.  
 
Dok je s 27 godina umrlo 1,3 posto glazbenika, s 56 godina umrlo ih je 2,2 posto, a među njima su, primjerice, Johnny Ramone, Chris LeDoux i Mimi Fariña. 
 
Dok su u općoj populaciji najčešći uzroci smrti kardiovaskularne bolesti, među glazbenicima su to droga i alkohol, odnosno predoziranje ili dugogodišnje uzimanje.   
 
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.