Sporije od dva životna vijeka: Ovo je najdosadnije istraživanje na svijetu

KAD JE u pitanju strpljenje u ovom se istraživanju postavljaju novi standardi.

U sklopu najdugotrajnijeg istraživanja na svijetu vrlo strpljivi znanstvenici već 82 godine promatraju kapanje katrana, a predviđa se da će isto trajati još barem stoljeće. Naime, posljednja je kap pala je pred 12 godina.

Profesor John Mainstone sa Sveučilišta Queensland u Brisbaneu trenutno je zadužen za praćenje eksperimenta koji pokušava dokazati da je katran, potpuno kruta tvar koja se čekićem može razbiti na sitne dijelove, ustvari tekućina, otprilike 230 milijardi puta viskoznija od vode.

Eksperiment je 1927. godine započeo Thomas Parnell, prvi profesor fizike na Queenslandu. Tad je katran zagrijan i pretočen u stakleni lijevak. Tri godine trebalo mu je da se ponovo učvrsti unutar lijevka i službeno je počelo pomno praćenje procesa. Katran u lijevku nije pod nikakvim posebnim uvjetima pa učestalost kapanja varira ovisno o promjenama temperature u okolišu.

Dosad je kapnulo osam kapi. Parnell je bio živ za vrijeme pada tri kapljice, a nakon njega ulogu promatrača preuzeo je Mainstone. Obojica očito nisu rođena pod sretnom zvijezdom, jer niti jedan niti drugi uživo nisu posvjedočili padu kapljica. Mainstone zato sad budno iščekuje devetu kap koja se već oformila i mogla bi pasti svakog trena - možda čak i do kraja ove godine, javlja Daily Mail.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.