Sonda Philae na udaru kritičara i teoretičara zavjera: Je li uistinu poslala podatke prije hibernacije?

Ilustracija: ESA/"Chasing A Comet – The Rosetta Mission"

PRIJE nekoliko dana, nakon što je sonda Philae uspješno sletjela na komet, poslala prve fotografije, a potom zapela između dviju stijena, što ju je zaklonilo od sunčeve svjetlosti i onemogućilo joj solarno napajanje, ESA je izvijestila da je sonda, unatoč pokušajima da promjeni poziciju, ipak zapala u hibernaciju.
 
No, prije "zimskog sna" sonda je, kako je također potvrdila ESA, uspješno obavila misiju slanja podataka.
 
Međutim, pojavile su se i prve sumnje u ovakav razvoj događaja, a kritičari i teoretičari zavjera tvrde da projekt zapravo nije uspio, ali da javnost ne smije znati pravu istinu jer se radi o gomili uloženih novčanih i drugih sredstava, o čemu je prošlog tjedna pisao Guardian.
 
Neimenovani izvor iz ESA-e čak tvrdi da je misija letjelice Rosetta prvenstveno bila usmjerena na ispitivanje izvanzemaljske letjelice, što dovodi sondu Philae u vezu s NLO-ima. 
 
Iako je ova tvrdnja, bolje rečeno teorija, poprilično nategnuta, sumnje kritičara koji tvrde da misija sonde Philae zapravo nije uspjela te da je javnost obmanuta kako bi se opravdali ogromni troškovi, nikako nisu u domeni teorija zavjera i, ako ništa drugo, dalo bi se o njima raspravljati.
 
Podsjetimo, projekt koji je rezultirao prvim prizemljivanjem na komet u povijesti svemirskog istraživanja trajao je 20 godina i koštao oko 1,3 milijarde eura.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.