Sad možete vidjeti sve što ste ikada tražili na Googleu, ako ste dovoljno hrabri

Screenshot: Google

ŠTO STE guglali prije deset minuta? Vjerojatno se ne sjećate, a šanse da se sjećate baš svega što ste tijekom vremena upisivali u najpoznatiju tražilicu na svijetu ravne su nuli. Za razliku od vas, Google pamti baš sve što ste ikada pretraživali, osim ako ne surfate "incognito" ili ako ste izmijenili postavke svog računa.

Osim što su sve vaše pretrage pohranjene, Google ih analizira i koristi kako bi za vas personalizirao rezultate pretraživanja. To može utjecati na vašu opću kulturu i privatnost. Kako bi korisnici bolje razumjeli taj proces, Google je predstavio dodatak putem kojeg svi mogu skinuti svoju cjelokupnu povijest pretraživanja na Googleu, bez obzira na to s kojeg su računala i mobitela pretraživali različite pojmove.

Povijest pretraživanja koju skinete ipak nije potpuna, jer uključuje samo pretraživanja koja ste obavljali dok ste bili prijavljeni na svoj Google račun, a ako koristite Gmail to je uglavnom cijelo vrijeme. Google ih donosi kao JSON datoteke, koje nisu najjednostavnije za čitanje, no postoje načini da ih prebacite u notepad kako biste ih lakše čitali, piše The Washington Post. 

Pojašnjenje Googlea kako skinuti povijest pretraživanja možete pronaći OVDJE.

Svrha ove opcije koja je dio Google Takeout programa jest pružiti ljudima jednostavniji način da prebace svoje podatke s Googlea na druge uređaje. Primjerice, ako se želite prebaciti s Gmaila na AOL, Google Takeoutom možete se poslužiti kako biste prebacili sve stare poruke.

To povlači pitanje opće kulture, jer kad vidite sve podatke koje Google ima o vama, počet ćete shvaćati koliko zapravo ta tražilica odlučuje o tome što ćete vidjeti, a što ne. Pretrage Googlea već su poznate po tome koliko su promjenjive. Ako pretražujete "sladoled", rezultati koje ćete vi vidjeti razlikuju se od onih koje će vidjeti osoba pored vas, pa čak i od rezultata koje ćete vi vidjeti za sat vremena.

Razlog za to su Googleovi algoritmi koji su dizajnirani tako da prikažu rezultate koje smatraju relevantnima za nas, a svi drugi rezultati padaju na dno. To može biti korisno kad pretražujete nešto poput "sladoleda", no ne pomaže da se pretražuju ozbiljnije teme poput izbora ili rodne jednakosti, jer tu Googleova odluka o tome što ćete vidjeti značajno utječe na informacije koje će vam se prikazati.

Svoje rezultate trebali biste provjeriti zbog još jednog razloga. Naime, Electronic Frontier Foundation upozorio je prije tri godine da podaci o pretraživanjima Googleu mogu dati važne podatke o vama, poput vaše seksualne orijentacije ili zdravstvenih problema.

Postoji način da kontrolirate koliko podataka o vama Google dobiva tako što ćete isključiti "save search history" opciju, a na istom mjestu možete isključiti Googleovo praćenje, njegov uvid u vaše kontakte i korištenje YouTubea, no u tom slučaju neće vam otkriti gdje je najbliža slastičarnica u određenom trenutku. Vi odlučite što vam je važnije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.