Ruska cenzura: Kustos otpušten zbog kontroverzne izložbe na temu Olimpijskih igara 2014.

Foto: Guliver Image/Getty Images

KUSTOS Marat Guelman otpušten je s radnog mjesta zbog protivljenja cenzuri izložbe na temu mračne strane Olimpijskih igara u Sočiju 2014., piše NBC News.

Guelman je otpušten s pozicije direktora Muzeja suvremene umjetnosti u Permu nakon što je podržao kontroverznu izložbu "Dobrodošli! Soči 2014." Vasilija Slonova. Neka od djela izložbe prikazuju olimpijske krugove od bodljikave žice i raznobojnih omči za vješanje.

Kad su ruske vlasti zatvorile izložbu tijekom prošlotjednog kulturnog festivala u Guelmanovoj organizaciji, kustos je slike preselio u muzej.

Guelman je na svom Twitteru objavio kako ga je otpustio Igor Gladnev, ministar kulture za regiju Perm.

"Gladnev me upravo nazvao i potvrdio moj otpust. Ministarstvo kulture je, izgleda, pobrkalo svoju ulogu s onom KGB-a", napisao je Guelman.

"Nadao sam se kako je cenzura nemoguća i ilegalna", rekao je Guelman za NBC. "Novi je trend u ruskoj politici sve podijeliti u grupe 'mi' i 'oni', a mali liberalni otoci postaju sve manji", dodao je.

Ipak, Slonovljeva izložba "Dobrodošli! Soči 2014." ostala je jučer izložena u permskom Muzeju suvremene umjetnosti.

Soči je u centru pažnje zbog nadolazećih Olimpijskih igara u veljači sljedeće godine te kruže priče o korupciji i iskorištavanju radnika u regiji. Soči 2014. bit će najskuplje Olimpijske igre u povijesti s procijenjenim troškovima od 50 milijardi dolara.

Posljednjih godina je Perm, bivši Staljinov koncentracijski logor, postao jedan od vodećih ruskih gradova kulture, uz bok Moskvi i St. Petersburgu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.