Rezultati će vas iznenaditi: Objavljeno veliko istraživanje o utjecaju gay brakova

Foto: Shutterstock

PROŠLOG tjedna je američki Vrhovni sud je razmatrao dva prijedloga za i protiv istospolnih brakova koji bi napokon trebali biti legalizirani diljem cijele zemlje a ne samo pojedinih saveznih država.

Iako američki mediji i javnost tvrde da su brakovi već efektivno legalizirani, koji su argumenti koje nam nameće znanost?

Ovo su rezultati dugogodišnjih istraživanja koje je objavio Wall Street Journal:

Utjecaj na tradicionalni brak između muškarca i žene

Neki protivnici tvrde da će istospolni brakovi na neki način narušiti tradicionalne brakove među heteroseksualnim parovima. No, što kaže statistika o tom pitanju?

Istraživanje iz 2009. je proučilo efekt legalizacije istospolnih brakova u Nizozemskoj, prvoj zemlji na svijetu koja je to učinila još 1999., omogućivši istospolnim partnerima tzv. registriranu zajednicu a 2001. i potpuno legalan brak. Istraživanje je pokazalo kako su se mnogi heteroseksualni parovi odlučili za registrirano partnerstvo, kao "lakši oblik" braka s manje pravnih obveza.

Postotak razvoda

Švedska je legalizirala registrirano partnerstvo 1995. i gay brakove 2009. Studija iz 2011. pokazuje kako poslije 1999., nakon niza desetljeća opadanja, postotak sklopljenih brakova i rođenja djece je viši dok je postotak razvoda brakova niži.

Massachusetts je prva savezna država koja je legalizirala istospolne brakove 2004. Tako je 2003. godine postotak razvoda bio 2,5 na 1000 stanovnika a pao je na 1,9 do 2009.

Zanimljivo je da savezne države koje su dopustile istospolne brakove generalno imaju manji postotak razvoda nego one koje to još nisu dopustile.

Odgoj djece


Gotovo 20% istospolnih obitelji ima djecu, a 84% djece je nastalo biološkim putem od jednog od roditelja. Isto tako, 37% svih LGBT odraslih osoba ima djecu a gotovo šest milijuna Amerikanaca ima barem jednog LGBT roditelja.

Čest argument je da će djeca odrasla u takvim obiteljima biti zlostavljana od okoline, no studija iz 2012. kaže da ne pokazuju odstupanja u prilagođavanju okolini kada se usporede s djecom iz heteroseksualnih obitelji i da nema razlike u napredovanju u školi.

Usvajanje djece

Sveučilište UCLA je 2012. je provelo istraživanje nad 82 obitelji (60 heteroseksualnih, 15 gay i 7 lezbijskih) koje su posvojile djecu. Istraživanje je pokazalo da su djeca u LGBT obiteljima u prosjeku pokazala povećanje od 10 IQ jedinica u intelektualnom razvoju i razvila dugoročno stabilne društvene vještine.

Istraživanje je također pokazalo da su djeca koja su usvajali LGBT parovi obično bila "višeg rizika" (slabije socijalizirana prije usvajanja) i često druge rase nego djeca koju su usvajali heteroseksualni parovi.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.