Računala po komponentama - Sam svoj majstor

Foto: PR foto

SKLAPANJE računala od komponenta je nešto što dosta ljudi želi probati no često se ne usudi učiniti. PC komponente se dijele u nekoliko kategorija i u svakoj kategoriji postoje desetci ili čak stotine različitih modela, što može djelovati zastrašujuće, osobito ako se time niste prije bavili ili se ne smatrate dovoljno iskusnima kada su komponente računala u pitanju. No nije sve tako strašno kao što se možda čini na prvi pogled. Evo par savjeta za sklapanje računala po komponentama od strane iskusnog osoblja Instar informatike.

Procesori - ovo je osnova svakog računala, svojevrsni mozak i najčešće najvažniji faktor u cijeloj priči. Procesori danas dolaze od 2 glavna proizvođača, Intela i AMD-a. Intelovi procesori se u pravilu smatraju bržima i pogodnijima za svakodnevni radi te profesionalno korištenje dok se AMD-ovi procesori uglavnom nalaze u računalima namijenim igranju. AMD-ovi procesori također nude nešto bolji omjer cijene i performansi što možete provjeriti i sami na stranicama vodeće IT trgovine koja u ponudi ima veliki izbor procesora – Instar informatika.

Matične ploče - Ova komponenta će povezati sve ostale u smislenu i funkcionalnu cjelinu. U pravilu ovdje je najvažnije da matična ploča odgovara procesoru kojeg ste odabrali. To možete provjeriti na način da procesor i matična ploča koriste isti utor odnosno socket. Trenutno su najpopularniji socketi 1155 i 1150 od Intela te AM3 i AM3+ od AMD-a. Ukoliko želite, uvijek možete provjeriti da li matična ploča podržava određeni procesor na stranicama proizvođača matične ploče, u rubrici CPU support. Također kod odabira obratite pozornost da li ploča ima elemente koji su vam važni, primjerice da li podržava USB 3.0 ili Sata 3 standard. Ukoliko nemate nekih posebnih zahtjeva, vjerojatno će vam odgovarati bilo koja matična ploča.



Grafičke kartice - Često drugi najvažniji čimbenik, osobito kod računala namijenjenih igranju. Dva su vodeća proizvođača grafičkih kartica danas, Nvidia i ATI/AMD. Grafičke kartice se cijenama kreću od 200 do preko 2000 kuna, s time da veća cijena znači bolje performanse u igrama. Ukoliko se na računalu ne mislite igrati, vjerojatno će vam biti dovoljna i najjeftinija grafička kartica ili ju uopće nećete morati kupovati s obzirom da većina današnjih procesora dolazi sa integriranom grafičkom karticom. Kod kupnje skupljih grafičkih kartica obratite pozornost na snagu napajanja, s obzirom da jače grafičke kartice zahtijevaju daleko više struje od običnih. Preslabo napajanje moglo bi dovesti do nestabilnog rada računala.

Pohrana podataka - ovdje na izbor imate standardni hard disk koji dolazi u kapacitetima od 250 Gb pa do 3000 ili 4000 Gb, SSD disk koji radi daleko brže od standardnih diskova no kapacitet i cijena su mu daleko viši te na kraju eksterni disk koji možete koristiti za arhiviranje ili prijenos podataka te backup. Također, možete koristiti i USB stick ili memorijske kartice za prijenos i pohranu podataka. Hard disk i SSD disk možete međusobno kombinirati za postizanje većih performansi.

Radna memorija - RAM memorija koja se danas uglavnom koristi je DDR3 memorija, frekvencija od 1333 ili 1600 MHz. Bilo koja od ove 2 frekvencije će biti dovoljna za prosječnog korisnika, dok će gameri vjerojatno poželjeti nešto bržu memoriju. Optimalna količina memorije za većinu korisnika je 4 Gb, dok bi 2 Gb bio nekakav minimum. Više radne memorije, više programa možete imati pokrenuto istovremeno bez usporavanja računala.

Napajanja - ovdje nema previše filozofije. Minimum je napajanje od 400W, optimalno bi bilo imati 550W ukoliko koristite grafičku karticu ili više diskova. Jača napajanja su potrebna uglavnom samo za gamerska računala sa jačim grafičkim karticama.

Ostale komponente - ovdje spadaju kućišta, optički pogoni, hladnjaci i slično. Kućišta se uglavnom biraju po izgledu. Dodatnu pozornost obratite prilikom korištenja velikih matičnih ploča sa mnogo utora te kod većih grafičkih kartica. Pripazite da kućište nije premalo te da će u njega stati sve komponente. Optički pogoni su uglavnom DVD čitaći/pisaći ili ponekad Blu-Ray pogoni. Hladnjaci su poželjni kod komponenata koje se dosta griju i uglavnom se koriste u gamerskim računalima gdje se procesorima povećava radni takt overclockingom.

Ukoliko vam treba dodatan savjet obratite se s povjerenjem iskusnom osoblju Instar informatike putem e-maila ili osobno u trgovini u Heinzelovoj 15. Slaganje po komponentama je besplatno uz besplatnu dostavu na vašu adresu.

Dnevne akcije i cijene pogledajte na stranicama instar-informatika.hr – usb stick, memorijske kartice, eksterni diskovi, ssd disk, hard disk, procesori, matične ploče, grafičke kartice, kućišta, napajanja, ram memorija i sva druga računalna oprema.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.