Prošlo je četvrt stoljeća od Eurosonga u Zagrebu, Tajči otkrila čega će se zauvijek sjećati

Screenshot: YouTube

PRIJE točno 25 godina, 5. svibnja 1990. godine, u Zagrebu se održao Eurosong. Dok se mnogi teško mogu prisjetiti tko je predstavljao Hrvatsku na posljednjim izdanjima tog natjecanja, gotovo da i nema osobe koja se ne sjeća nastupa Tatjane Matejaš Tajči, danas Tatiane Cameron.

Godinu dana ranije grupa Riva pobijedila je na Eurosongu i dovela to natjecanje u Zagreb, a u Zagrebu je pobjedu odnio Toto Cutugno svojom pjesmom "Insieme: 1992" posvećenoj promjenama kroz koje je Europa tada prolazila. Naša predstavnica osvojila je sedmo mjesto.

U razgovoru za Index, Tatiana Cameron prisjetila se tog natjecanja, priprema za njega i trenutka kad je stala na pozornicu.

"Pripreme su bile izuzetno dobro organizirane - ni jedan detalj nije bio prepušten slučaju. Bilo je lijepo raditi u vrlo profesionalnom i talentiranom timu. Što se tiče mene same, ja sam željela dati više od 100 posto, što je naravno matematički i fizički nemoguće. Da sam vjerovala sama sebi da je mojih 100 posto sasvim dovoljno, mislim da bih više uživala u cijelom procesu. Trema? Imala sam samo onu pozitivnu tremu - uzbuđenje, osjećaj u kojem svaka stanica u meni titra snagom, životom, željom da budem što prisutnija u tom trenutku", prisjetila se nekad najveća zvijezda s ovih prostora.

Iako je domaća publika ispred malih ekrana pratila nastupe drugih izvođača, najiščekivaniji nastup ipak je bio njen.

"Sjećam se crvenog tepiha i pozitivne energije koju sam osjećala od svojih fanova. Sjećam se da sam željela svoju narančastu haljinicu iz Zadra, koju je Danijela Car izvrsno napravila tako da nisam imala problema ni sa znojenjem, ni s pokretima. Izvrsno sam se osjećala u njoj i bilo mi je žao što su je zamijenili ružičastom. Sjećam se radosti, pjevala sam na istoj sceni dvorane Vatroslav Lisinski s koje sam počela pjevati kao četverogodišnja djevojčica, svjesna da živim trenutak ostvarenja snova", ispričala nam je.

Dodaje da nije bilo puno prilika za druženje s drugim izvođačima, jer je bila zauzeta presicama, intervjuima i probama, ali prisjeća se jednog detalja: "Toto Cutugno mi je poklonio ružu nakon nastupa".

Da mnogi pamte zagrebački Eurosong i nakon četvrt stoljeća, potvrđuje i naša sugovornica.

"Puno je nas koji smo svjesni da je taj trenutak na Euroviziji u Zagrebu bio nešto što nas je zauvijek povezalo u jedno iskustvo. Zahvaljujući internetu, započela sam seriju web-druženja s 'domaćim' fanovima u kojima nastavljamo tu pozitivnu energiju, optimizam, snagu, vjerovanje da je sve moguće i da se snovi ostvaruju, jednako kao i prije 25 godina", zaključuje.

Zagrebačko natjecanje ušlo je u povijest zbog novosti koje je donijelo. Uvedena su nova pravila, pa se otada više nisu mogli natjecati mlađi od 16 godina. Osim toga, to je bilo prvo eurovizijsko natjecanje koje je imalo svoju službenu maskotu, Eurocat, koju je stvorio Joško Marušić. Nestašna ljubičasta mačka iskakala je tijekom razglednica svake od 22 zemlje sudionice. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.