Pogledajte fantastične prizore s najveće svjetske hidroelektrane: Brana Tri klanca obuzdava Yangtze

USUSRET godišnjem vrhuncu poplava golema je brana Tri klanca u Kini otvorila svoje posljednje generatore.

Ovog su tjedna u rad puštena i posljednja 32 generatora što je ovu branu učinilo najvećim svjetskim hidroelektričnim projektom, sagrađenim na rijeci Yangtze.

Brana je sagrađena kako bi smanjila rizik od poplava u periodu obilnih kiša, ali i kako bi čuvala vodu za razdoblja suša, a već godinama se vode rasprave oko toga je li njena gradnja uopće bila isplativa, s obzirom na humanitarnu i ekološku krizu koju je izazvala.

Serija nevjerojatnih fotografija pokazuje čistu snagu vode puštene kroz branu nakon što je razina rijeke dosegla svoj vrhunac ove godine. Voda je iz Yangtzea navirala u branu brzinom od 70.000 kubičnih metara po sekundi, prenosi Daily Mail.

Brana je u rad puštena 2003. godine i njezina je izgradnja koštala preko 22,5 milijardi dolara. Zbog njezine izgradnje iz svojih je domova preseljeno 1,4 milijuna ljudi, a trenutno se motri čak 5.386 opasnih točaka u blizini. Fluktuacije u razini vode mogu uzrokovati odrone, klizanja pa čak i potrese, što predstavlja veliki rizik u gusto naseljenom području.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.