Pobijedio hendikep: Predsjednik varaždinske Udruge slijepih radi kao fizioterapeut i ima bend



DAVOR JANJUŠEVIĆ, predsjednik Udruge slijepih Varaždinske županije, zaposlen je već 17 godina, radi kao fizioterapeut, svira klavir i ima svoj bend.

Doduše, on je jedan od rijetkih koji uspijeva biti u radnom odnosu obzirom da je od 220 članova Udruge, među kojima ima svih uzrasta, samo deset zaposleno.

Udruga organizira brojne edukacije za slijepe: "Naše društvo nije dovoljno sazrelo, a iako je Zakonom propisano, u javnim službama i dalje se ne otvaraju radna mjesta za slijepe osobe. Naša udruga djeluje od 1954. godine, a od osnutka cilj nam je pomagati našim članovima, prije svega da mogu ostvariti svoja prava. Zato organiziramo razne edukacije kako bi stekli vještine za rad. Organiziramo i informatičke edukacije za članove, kako bi se mogli koristiti računalom. No, problem je što je sve jako skupo. Tako govorni čitač za računalo stoji čak deset tisuća kuna. Računalo je prozor u svijet koji svi imaju, a cilj nam je da taj prozor dobiju i svi naši članovi", izjavio je Janjušević za evarazdin.hr.



On svakog dana na posao u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama, ako ne uspije osigurati privatan prijevoz, putuje autobusom. Zadovoljan je potporom koju slijepima pruža Varaždinska županija, ali na razini države stvari baš nisu sjajne: "Grad Varaždin i Županija puno su nam pomogli, ali ima i onih gradova i općina u kojima sjede čelnici koji baš i nemaju senzibiliteta za nas. Država nažalost, nema uređeno sustavno financiranje udruga poput naše pa funkcioniramo uz pomoć donatora", izjavio je.

Kako sve ne bi ostalo na poslovnim pričama, Janušić ističe da udruga organizira i razna druženja i sportske susrete, ali unatoč brojnim poticajima ipak je najveći dio u osobnoj odluci: "Sve ovisi i o osobi. Osim što radim kao fizioterapeut, imam i svoj bend, a završio sam i glazbenu školu za klavir. Treba sve gledati s pozitivne strane i prihvatiti stvari onakvima kakve jesu", zaključio je Janjušević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.