Ova baterija puni se unutar jedne minute i prava je revolucija, tvrde znanstvenici

Screenshot: YouTube

O PUNJAČIMA koji će nas spasiti od kratkog vijeka baterija slušamo već neko vrijeme, a nakon što je jedan takav predstavljen na ovogodišnjem CES-u, znanstvenici sa Stanforda sad tvrde da imaju alternativno rješenje.

Oni su proizveli novu aluminijsku bateriju uz pomoć koje je smartphone do kraja napunjen za samo jednu minutu te se nadaju da će ona zamijeniti dosadašnje litijske koje najčešće možemo pronaći u laptopima i telefonima.

Osim "nevjerojatnog vremena punjenja" njihovog prototipa, tim poručuje da je njihova baterija sigurnija od litijskih te manje šteti okolišu od alkalnih modela kao što su AA i AAA, piše Guardian. Objavljujući svoja otkrića u časopisu Nature, Hongjie Dai, profesor kemije na Stanfordu, poručio je da je ovo veliki trenutak kad su u pitanju ove vrste tehnologija.

"Razvili smo aluminijsku bateriju koja se može ponovo puniti, a koja bi mogla zamijeniti dosadašnje, kao što su alkalne baterije koje su loše za okoliš, ili litij-ionske baterije koje se ponekad zapale. Naša nova baterija neće se zapaliti, možete kroz nju čak i bušiti", kazao je.

Ipak, postoji jedan problem: "Naša baterija proizvodi otprilike pola voltaže tipične litijske baterije. Ali unaprjeđenjem katodnog materijala s vremenom bi se mogla povećati voltaža. Osim toga naša baterija ima sve što bi baterija trebala imati: jeftine elektrode, dobru sigurnost, brzo punjenje, fleksibilnost i dugovječnost", poručio je Dai.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.