Otkriveni detalji iza kulisa najvećeg humanitarnog koncerta u povijesti: Na Live Aidu Freddie Mercury se upucavao Bonu!

Foto: Gulliver Image/Getty Images, Wikipedia

U SRPNJU 1985. godine održan je jedan od najzapamćenijih humanitarnih koncerata u povijesti, Live Aid na Wembleyju i JFK stadionu u Philadelphiji, kojim se skupljalo novac za gladne u Africi.

Na Wembleyju je bilo prisutno 72.000 ljudi, a jedan od njih bio je Dylan Jones, koji je sad izdao knjigu "The Eighties: One Day, One Decade", u kojoj iznosi detalje o događajima iza kulisa spektakla u organizaciji Boba Geldofa, piše Daily Mail.

"Nek' se jebu"

A upravo je on u posljednjim danima prije događaja bio na rubu živaca, piše Jones, kad su mu zbog raznih prohtjeva veliki izvođači počeli prijetiti otkazivanjem. Ipak, to ga nije spriječilo da na svaki takav upit odgovori s "Nek' se jebu".

"Diana nije bila ljepotica"

"Dobiti Charlesa i Dianu na ovaj događaja bila je velika stvar jer nisam baš siguran da je on želio biti tamo. Diana je voljela pop zvijezde i uvijek je s njima koketirala. Tamo je bila nevjerojatna količina svjetskih zvijezda, ali Diana je bila najpoznatija žena na svijetu", izjavio je Geldof i dodao: "Čim sam saznao da će ona doći, znao sam da će se Amerikanci uključiti".

Osim od Geldofa, Jones je 'insajderske' informacije crpio i od Davida Baileyja, jednog od četiri službena fotografa, koji je "imao propusnicu za apsolutno svaku prostoriju". On je ispričao: "Diana je bila draga, djevojka iz visokog društva, ali nije bila velika ljepotica. I princa Charlesa nazivalo se naočitim i zgodnim, što je stvarno pretjerivanje. Diana je bila ok, ali inzistirala je na toj groznoj frizuri koja je izgledala kao perika. I imala je grozno držanje".

Droga, alkohol i Bonov šok s Mercuryjem


Sa svijetom je sve "male grijehe" kojima su se odali glazbenici u backstageu odlučio podijeliti i PR Gary Farrow: "U backstageu je jako puno 'opreme'. Da je netko tamo proveo testiranje krvi kao kod Lancea Armstronga, ne bi bilo puno njih koji bi ga prošli", a Bono tvrdi da je imao prilično zanimljivu situaciju s Freddiejem Mercuryjem: "Freddie me povukao na stranu i rekao mi: 'Oh, Bono... Je li Bo-No ili Bon-O?'.

Rekao sam mu: 'Bon-O'. Bio sam naslonjen na zid kad je on stavio svoju ruku na zid i počeo pričati sa mnom kao da 'zapričava' djevojku. Pomislio sam kako je prilično teatralan. Kad sam to nekome kasnije pričao, rečeno mi je: 'Čudiš se? Oni se zovu Queen!', ali ja sam bio stvarno iznenađen. Nije mi to sinulo niti u jednom trenutku".

...i ostali zvjezdani prohtjevi

Osim toga, Jones piše o Bowiejevim željama da pjeva duet s Jaggerom dok je jedan u svemirskoj letjelici, a drugi na Zemlji, kako je Geldof McCartneyja nagovorio na nastup rečenicom: "Ako izvedeš 'Let It Be', svijet će plakati", s čim se Sting nije slagao: poanta koncerta je da se nešto napravi, a ne da se "samo pusti" da bude kako je, tvrdio je.

Također, saznali smo i da su Geldofa odbili Eurythmics, Liza Minnelli, Yoko Ono i Cyndi Lauper, Rod Stewart koji nije mogao okupiti bend, Boy George koji se borio s ovisnostima i Tears For Fears koji su se uvrijedili jer je Geldof objavio da nastupaju prije nego što ih je pitao. Osim toga, organizatori su imali problema s angažiranjem crnaca: neki nisu bili niti zainteresirani, dok su drugi tražili novac. Stevie Wonder prvotno je pristao, ali onda javio da ipak ne namjerava nastupiti kao "primjer crnca".

Ipak, unatoč svim problemima, Live Aid mnogima će ostati događaj koji će pamtiti do kraja života. Više detalja pročitajte ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.