Oprostio osobi koja ga je lažnim svjedočenjem smjestila u zatvor na 39 godina

Screenshot: CBS

RICKY JACKSON iz Clevelanda prije sedam tjedana izašao je iz zatvora u kojem je proveo čak 39 godina. Time je zabilježen kao osoba s najdužim zatvorskim stažom u američkoj povijesti, odsluženim zbog pogrešno donesene presude. Jackson, je, naime, nevin, prenosi CBS.

Zločin zbog kojeg je 39 godina proveo u zatvoru, dogodio se 1975. godine u jednoj ulici u Clevelandu kada je usred bijela dan ubijen i opljačkan lokalni prodavač.

Pet dana poslije, tada 18-godišnji Jackson, postao je jedan od trojice osumnjičenika koje je privela policija te je uskoro osuđen na smrt. Posljednjih 39 godina čekao je na izvršenje smrtne kazne.

"Sjećam se toga dana jako dobro jer je to bio posljednji dan kada sam se osjećao živim", kazao je Jackson o svom posljednjem danu na slobodi.

Iako nije postojao nijedan fizički dokaz kojim se danas 57-godišnjem Jacksonu mogla dokazati krivnja, za njegovu presudu bilo je ključno svjedočenje tada 12-godišnjeg Edwarda Vernona koji je pod zakletvom kazao da je vidio Jacksona kada je upucao prodavača, iako je u vrijeme zločina bio nekoliko ulica dalje, vozeći se u školskom autobusu.

Edward je također bio ključan za Jacksonovo oslobođenje, otkrivši policiji da je lažno svjedočio.

"Znali su da nisam ništa vidio, svi su znali da je to velika laž", kazao je danas 52-godišnji Edward s kojim je Jackson imao prilike razgovarati.

"Sve ove godine u sebi krijem toliki sram i krivnju, želio sam se toga riješiti i napraviti ono što sam odavno trebao, jedino pravedno", kazao je Edward koji je priznao da je svjedočio protiv Jacksona jer ga je znao iz viđenja te iako ga nije prepoznao u policiji kao počinitelja, policajci su mu rekli što treba kazati.

Novo suđenje za Jacksona pokrenula je organizacija The Ohio Innocence Project, a ovog puta Edward je kazao istinu.

Prošlo je sedam tjedana otkad je Jackson na slobodi. Pronašao je stan, upisao vozačku školu i oprostio osobi zbog koje je skoro cijeli život protratio iza rešetaka, čekajući izvršenje smrtne kazne.

"Trebalo je mnogo hrabrosti za ovo što je Edward učinio. Bio sam dugo godina ljut na njega, mrzio sam ga, no oprostio sam mu. Oboje smo žrtve u ovoj priči", kazao je Jackson koji je od 1975. godine osuđen na smrt

"Još ne mogu razumjeti kako me ovaj čovjek ima snage zagrliti nakon svega što sam mu učinio", otkrio je Edward.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.