Od kriminalaca do predstavnika svjetskih religija: Amerikanci objavili popis 500 najmoćnijih ljudi

Screenshot: YouTube

AMERIČKI časopis Foreign Policy sastavio je listu "karte moći", odnosno popis 500 najmoćnijih ljudi na zemlji, jednog na svakih 14 milijuna ljudi  na Zemlji. Lista je napravljena na temelju Forbesovih 100 najmoćnijih ljudi, istraživanju Instituta za medije i komunikaciju, popisu pedeset najjačih banaka, istraživanjima SIPRI-a o naoružanju i industriji oružja, Reutersovom popisu najbolji sveučilišta u svijetu, te popisu najvećih investicijskih fondova.

Popis čine osobe iz različitih djelatnosti: od bankarstva, poduzetništva do kriminala, vojnih lica i predstavnika svjetskih religija. Svoje su mjesto našli i predsjednici, premijeri, ministri vanjskih poslova kao i čelnici tajnih službi najvećih država svijeta poput Vladimira Putina, Dmitrija Medvedeva, Angele Merkel, Josea Manuela Barrosoa i bračnog para Obama.

Iz svijeta biznisa, tu su brojni naftaši, bankari i medijski moguli kao što su osnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, direktor Microsofta Steve Ballmer, te bračni par Bill i Melinda Gates.

Od vjerskih vođa tu su Papa Franjo I i Dalaj Lama, a od osoba iz kriminalnog podzemlja ruski mafijaš Semion Mogilevič.

Od 500 najmoćnijih osoba, samo 50 su žene, među kojima su Michelle Obama i Melinda Gates. Također, među najutjecajnijim svjetskim ministrima obrane tek je jedna žena - Jeanine Hennis Plasschaert, nizozemska ministrica.

U politici je deset posto moćnih žena, samo ih je tri posto u svijetu ekonomije i biznisa, dok među religijskim liderima nema nijedne.

Diplomatska moć je u rukama SAD, a potom slijede potom Kina, Rusija, Francuska i Njemačka (redoslijed je napravljen po broju ambasada i konzulata spomenutih država u svijetu).

Najmoćniji svjetski brend je Coca Cola, jer se dnevno konzumira dvije milijarde njenih proizvoda, i to u 207 država svijeta.

Najbogatiji Indijac je Muksesh Ambani "težak" 21,5 milijardi dolara koji posjeduje najskuplji izgrađeni privatni objekt na svijetu (milijardu dolara).

Virtualna svjetska moć definitivno pripada društvenim mrežama. Na prvom je mjestu Facebook, slijede Google, YouTube, Yahoo i Wikipedia.

Potpunu listu možete pogledati ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.