Noć muzeja: Ivo Josipović posjetio Prirodoslovni, u Šibeniku izloženo donje rublje



U PETAK navečer održana je u cijeloj Hrvatskoj sedma po redu Noć muzeja. U vremenu između 18- 01h posjetitelji su imali slobodan ulaz u preko 70 muzeja diljem Hrvatske. Mnogi muzeji su se potrudili i organizacijom dodatnih sadržaja u svojim prostorima. U Zadru je u Muzeju antičkog stkla majstor izrađivao čašu, u Puli je izvedena opera u jednom činu, a Šibenčani su mogli vidjeti uprizorenje rimskog pokopa.



Šibenski gradski muzej ponudio je posjetiteljima izložbu donjeg rublja naših starih, a samu manifestaciju otpočeli su scenskom izvedbom rimskog pokopa na lokalitetu Mrdakovica Arauzona. Zagrepčani su u Muzeju suvremenih umjetnosti mogli vidjeti izložbu "Socijalizam i modernost: umjetnost, kultura, politika 1950. - 1974.". Hrvatski prirodoslovni muzej je posjetio i predsjednik Ivo Josipović i obišao novi postav minerološkog petrografskog odjela. U Noći muzeja treću godinu za redom sudjelovala je i Zagrebačka pivovara zabavno - edukacijskim programom. Posjetitelji su se imali priliku upoznati s proizvodnim procesom piva i njegovim sastojcima te pogledati novine iz 1892. godine u kojima je objavljena vijest o osnutku Zagrebačke pivovare, izložbu o pivskim svecima i likovnim radovima na temu Božicnog piva posljednjih 20-ak godina te izložbu arhivskih etiketa piva.



U Zadru je, osim programa u Muzeju antičkog stakla, za posjetitelje bila otvorena i Riznica samostana sv. Frane. Rijeka je otvorila bogatu ponudu kulturnih sadržaja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja s izložbom Tehničkog muzeja iz Ljubljane, Leteći covjek - Stanko Bloudek. Svoja vrata otvorio je i riječki Prirodoslovni muzej ali i Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Naročito bogatom ponudom može se pohvaliti Varaždin, koji je osim svojih gradskih muzeja, otvorio vrata i prekrasnog Trakošćanskog dvorca, koji je jedan od najljepših hrvatskih muzeja. Prikazuje uvjete u kojima je nekad živjela obitelj velikih grofova Draškovića, a sam dvor je zasigurno jedan od najljepših europskih dvoraca. Podno samog dvorca pucali su kuburaši. U gradskim muzejima grada Varaždina se mogla vidjeti i izrada lepoglavske čipke.



Dubrovnik je otvorio vrata prekrasnog Kneževa dvora, a posjetitelji su mogli posjetiti Pomorski muzej u tvrđavi sv. Ivana i Arheološki muzej u tvrđavi Revelin. Pula je Noć muzeja započela koncertom klasične glazbe tj. komornom operom u jednom činu autora Giancarla Menotija "Telefon". Operu su izveli Ronald Braus i Lidija Horvat Dunjko uz pratnju Vesne Ocvirk na klaviru. Zatim je u Areni u podzemlju Amfiteatra odrzan koncert Nola piano. U izložbenom prostoru Sveta Srca pripremljeno je otvorenje izložbe Ante Rašića "Historicistički kabinet čuda (Hrvatski Apoksiomen)". Isti umjetnik predstaviio se i izložbom naziva "Umjetnost je lijepa" u staroj tiskari. U podzemlju same Arene mogao se vidjeti i Muzej maslinarstva i vinarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.