Najmoćnija raketa na svijetu: Falcon Heavy vratit će Amerikance na vrh svemirskog istraživanja

Foto: PopSci

KRAJEM ove godine, privatna će kompanija SpaceX lansirati najmoćniju letjelicu na svijetu, a ova raketa neće biti od presudne važnosti samo za američki svemirski program već će Ameriku vratiti na vrh svemirskog istraživanja.

NASA-in Saturn V, koji je Amerikance odveo na Mjesec, jedina je letjelica koja je imala veću snagu od Falcona. Mjerilo te snage je potisak, a taj će potisak kod letjelice Falcon Heavy stvarati 28 motora koji će zajedno proizvesti 1.723.651 kilograma potiska koji će u Zemljinu orbitu podići letjelicu teško 1.406.135 kilograma i teret od 53 tone.

Portal popsci.com proučio je na koji način letjelica funkcionira, a na slici Nicka Kaloterakisa, možemo vidjeti sedam bitnih elemenata:

1. Motori


Riječ je o Nine SpaceX Merlin 1D motorima koji su smješteni na tri raketne jezgre, a motori su identični onima na raketi Falcon 9.

2. Prva faza: Tri raketne jezgre


Prva faza sastoji se od tri jezgre, a sve tri rade zajedno za vrijeme polijetanja. Negdje oko 2 minute i 45 sekundi nakon lansiranja, središnja jezgra motora smanjuje potisak, dok dvije vanjske i dalje rade maksimalnom jačinom, dok ne potroše gotovo sve gorivo. U tom trenutku, pneumatskim se mehanizmom odvajaju od rakete i padaju nazad u ocean, a središnja jezgra pojačava rad.

3. Središnja jezgra


Za prenošenje tereta teškog 30 tona, Falcon Heavy koristi unakrsni sistem distribucije goriva, koji dovodi gorivo iz dviju vanjskih motornih jezgri u središnju, koja u trenutku odvajanja vanjskih ostaje gotovo u potpunosti puna. Ostatak goriva jednak je Falcon 9 raketi koja je već visoko u svemiru.

4. Spremnici goriva


Spremnik s tekućim kisikom na vrhu svake jezgre pomoću cijevi u sredini napaja motore, dok se u nižem dijelu spremnika nalazi kerozin za rakete. Gorivo se ubrizgava u Merlin motore turbo pumpama, gdje se miješaju i šalju u komoru za sagorijevanje.



5. Druga faza


Drugu fazu lansiranja pogoni tek jedan Merlin 1D motor, koji je modificiran tako da radi u vakuumu. Druga faza daje konačni potisak i osigurava da teret stigne u orbitu. Motor se u drugoj fazi može paliti i gasiti te na taj način Falconu omogućuje da dostavi više različitih tereta na različite lokacije u Zemljinoj orbiti.

6. Nosivost


Raketa Falcon Heavy može nositi ili kapsulu Dragon, pomoću koje dovoze teret na Međunarodnu svemirsku postaju, ili 53 tone tereta. Komora dužine 15 metara i promjera pet metra tijekom druge faze pomoću pneumatskog mehanizma automatski se razdvaja na dvije polovice i otkriva teret koji prenosi.

7. Motor Merlin 1D


Motor stvara 66.678 kilograma potiska na razini morima. Falcon Heavy koristi tekuće gorivo, a ne kruto gorivo. To mu omogućava gašenje i ponovno paljenje motora usred leta, što nije slučaj s krutim gorivom. SpaceX je nedavno tehnološki unaprijedio Merlin motor, učinivši ga još lakšim, ali javnosti nisu otkrili na koji način su to postigli. Tako su uspjeli stvoriti najučinkovitiji raketni motor ikad napravljen.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.