Na ovoj bi stranici mogle završiti i scene iz vaše spavaće sobe

Foto: Insecam.com

NA INTERNETSKOJ stranici "insecam.com" trenutno se prikazuje sadržaj više od 73 tisuće različitih kamera, a veliki broj njih čine upravo web kamere koje se nalaze u brojim kućanstvima, pa tako i u spavaćim sobama ljudi diljem svijeta.

Primjerice, sadržaj nešto više od 11 tisuća kamera u SAD-u trenutno je dostupan na spomenutoj stranici. Broj takvih kamera je u Francuskoj malo veći od 3200, u Italiji on broji skoro 3000, u Češkoj 765, a u Mađarskoj 400 itd. Zanimljivo je spomenuti i kako se na popisu našlo čak 17 kamera iz Hrvatske, 26 iz Bosne i Hercegovine, 90 kamera iz Slovenije i čak 248 kamera iz Srbije no uglavnom je riječ o nadzornim kamerama.

"Ranjivim" kamerama se smatraju one na kojima vlasnici nisu postavili nove lozinke te su na njima ostale uobičajene lozinke proizvođača, primjerice "admin:admin" ili "admin:12345" i druge, a koje su pritom spojene na internet.

Mnoge od njih prikazuju posve beznačajan sadržaj kao što su prikazi različitih parkirališta i velikih trgovina (budući da je riječi o nadzornim kamerama), no među njima su i one koje doslovce prikazuju ljude u njihovim domovima.

Veliki broj njih su i "baby kamere", koje su postavljene u dječjim sobama, čime ovaj problem postaje još ozbiljniji.

"Ova internetska stranica napravljena je s ciljem podizanja važnosti sigurnosnih postavki", piše u opisu spomenute stranice, koja na drugom mjestu gotovo hvalisavo navodi kako
"emitira sadržaj kamera spavaćih soba diljem svijeta", prenosi Daily Mail.

Uz " live streaming" kamere, dostupni su i podaci o proizvođaču kamere, njenom korisničkom imenu i lozinki, lokaciji i vremenskoj zoni u kojoj se nalazi te je uz svaku od njih priložena i Googleova geografska karta, koja prikazuje njenu približnu lokaciju.

Mnogi stručnjaci za cyber sigurnost slažu se kako je ova internetska stranica "dobar pokazatelj mračnih strana interneta ljudima diljem svijeta, koji misle da je internet savršen oblik komunikacije, na kojem tako olako dijele svoje osobne podatke".



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.