Na korak do komunikacije s dupinima: Dupinski zvučnik pomaže interpretiranju njihovog čudesnog jezika

NOVA tehnologija omogućit će znanstvenicima da reproduciraju pun raspon zvukova koje proizvode dupini, uključujući škljocanje, zvižduke i druge zvukove koje ljudsko uho inače ne može čuti.

To bi istraživačima trebalo pomoći u nastojanjima da interpretiraju čudan jezik ovih morskih sisavaca, za koji se smatra da je kompleksniji od ljudskog jezika.

Dupini čuju i mogu proizvesti zvukove niskih frekvencija poput ljudi, ali često se služe zvukovima previsokim za ljudsko oho, preko 150 kHz. Osim toga, imaju sposobnost proizvoditi zvukove na nekoliko frekvencija istovremeno, a kako bi ih što bolje razumjeli, biolozi ih trebaju slušati više puta.

Iz tog razloga skupina znanstvenika na Odjelu za znanost i tehnologiju biologije mora tokijskog Sveučilišta osmislila je tehnologiju koja snima širok spektar frekvencija (od 6 do 170 kHz) i vodootporna je: "Kad usavršimo ovaj dupinski zvučnik moći ćemo snimljene zvukove puštati natrag dupinima i tako dodatno istražiti i njihov sluh", izjavio je voditelj istraživanja Yuka Mishima.

Poznato je da ove nevjerojatne životinje između ostalog komuniciraju govorom tijela, mogu razumjeti osnovne elemente ljudskog govora, a čak su i slušajući uputstva s ekrana sposobni razumjeti što im se objašnjava, prenosi Daily Mail.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.