Milijunaš godinama odlazio u isti restoran pa oporukom šokirao najdraže konobarice

Foto: Christie's/Artnet.com

KOLEKCIONAR umjetnina Robert Ellsworth bio je redoviti gost u jednom steak houseu u New Yorku.

U vrijeme ručka pojavio bi se na sendvičima sa sirom i slaninom, a navečer bi se s prijateljima vratio na odrezak. I iako nije znao prezimena svojim omiljenim konobaricama - koje su teta i nećakinja, obje imena Maureen - pobrinuo se da ga pamte i nakon što umre.

Naime, New York Post piše da je Ellsworth oporučno dvjema ženama ostavio 100.000 dolara, odnosno 50.000 svakoj.

"Bila sam u šoku", kazala je 53-godišnja Maureen Donohue-Peters koja je ovu veliku napojnicu dobila zajedno s nećakinjom, 28-godišnjom Maureen Barrie. "Jednostavno nisam mogla vjerovati. Nisam ništa očekivala".

Dodala je da je Ellsworth, čije je bogatstvo procijenjeno na 200 milijuna dolara u trenutku smrti u kolovozu 2014. godine, bio redoviti gost desetljećima. "Od osam obroka sedam bi pojeo ovdje. Mi smo bili njegova blagovaonica", kazala je. Uz obroke je redovito konzumirao i čašicu Jim Beama.

"Uvijek je ostavljao napojnicu od 20 posto. Nikad ne bi ni pogledao račun i samo kazao da mu se naplati", ispričao je jedan od radnika, Juan Carlos Padiloa.

Ellsworth, za kojeg se nekoć govorilo da je najbogatiji svjetski sakupljač azijskih umjetnina, nikad nije završio srednju školu, a nosio je nadimak Kralj Minga zbog svoje stručnosti u području pokućstva iz perioda dinastije Ming. Dio svojeg bogatstva oporučno je ostavio i kuharu s kojim je živio te prijatelju više od 40 godina, Masahiru Hashiguchiju. On je dobio 10 milijuna dolara te usto nakit, pokućstvo, nekretnine, kristal i psa.

Ostatak će biti podijeljen među Ellsworthovom braćom, nećacima i kumčadi te osoblju i prijateljima od kojih je svaki dobio 100.000 dolara.

Neke od umjetnina koje je posjedovao vezane su za sveučilišta i muzeje, uključujući Met, NY University, Harvard i Yale.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.