"Maca iz Ribnika" opet slobodna: "Otrčala je u šumu kao metak"

Foto: Hina

EUROPSKA divlja mačka, koja je prošlog tjedna ozlijeđena nađena na karlovačkom području, potajno je u nedjelju puštena u prirodu kako bi dobila mir od radoznalih medija i lovaca te drugih građana, jer joj kao jedinki rijetke i strogo zaštićene vrste ometanjem mogu naštetiti čak i dobronamjerni građani.

Karlovački veterinar Mladen Bulat kaže da je divljoj mački, koja je k njemu donesena u nesvjesnom stanju nakon što je pronađena kod Ribnika, namjestio iščašenja kuka i ramena. Mačka je je tijekom oporavka od tih ozljeda i potresa mozga dva i pol dana odbijala hranu i vodu, ali je u subotu i nedjelju i jela i pila. "Puštena iz kaveza otrčala je u šumu kao metak", rekao je Bulat.

Dok je još bila u kavezu, predstavnici Oikona, zagrebačkog Instituta za primijenjenu ekologiju, uzeli su uzorke dlake za genetsku analizu te snimili opće karakteristike, jer, kako je Hini rekao doktor prirodnih znanosti Goran Gužvica, izrađuju projekt za buduće istraživanje "Divlja mačka, nedovoljno poznata prirodna baština".

Dr. Gužvica je u Oikonu voditelj Odjela za velike zvijeri, te kaže da je dobra istraženost populacije medvjeda, vuka i risa, ali ne i divlje mačke koja spada u srednje velike zvijeri. Za nju ne postoji genetička slika, odnosno slika genetičke čistoće, a nema ni pokazatelja o brojnosti populacije.

"Istraživanje košta, posebno analize, ekstrakcija DNK, te rad stručnjaka na terenu, pa je važno da prije svega toga dobijemo neku sliku genetske čistoće divlje mačke u Hrvatskoj, jer je u velikom broju europskih zemalja došlo do značajnog miješanja s domaćom mačkom. Za ekološku stabilnost i općenito zaštitu prirodne ravnoteže važno je da divlja mačka u Hrvatskoj, kao strogo zaštićena vrsta, zaista bude zaštićena, a ne samo nominalno. Preduvjet donošenju mjera zaštite je istraživanje", rekao je.

Oikon ima bazu od prvih tridesetak genetskih uzoraka, sve redom od divljih mačaka koje su u protekle tri godine stradale u prometu, lovu ili na drugi način, no potrebnim se nameće napraviti pravo istraživanje o toj strogo zaštićenoj vrsti. Da u Hrvatskoj živi nekoliko stotina jedinki samo je pretpostavka, koja se temelji na iskazima lovaca i rendžera nacionalnih parkova i parkova prirode.

Za 'macu iz Ribnika' veterinar Bulat navodi da je ženka, te da nisu odgađali puštanje u prirodu baš zato jer je i divljoj mački sada sezona parenja. Za oporavak od stresa treba joj neko vrijeme, pa je svaki dan važan ne bi li pridonijela povećanju populacije strogo zaštićene vrste.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.