Lijesovi u obliku čekića, klavira ili Biblije: Neobične majstorije za put u "vječna lovišta"

IAKO su tradicionalno sprovodi ispunjeni tugom kojom se najčešće najbliži opraštaju od pokojnika, jedno pleme iz Zapadne Afrike, ima sasvim drugo poimanje odlaska "na onaj svijet".

Naime, pleme Ga iz Gane vjeruje da osoba koja umre odlazi u drugi život u kojem joj je potreban i novi "dom". Upravo iz tog razloga, oni su odlučili svoje pokojnike u drugi život ispratiti sa stilom – ljesovima u obliku benzinske crpke, projektora, klavira ili sličnih bizarnih predmeta.

Kako prenosi Daily Mail, lijesovi su napravljeni kako bi predstavili određeni dio života osobe – ukoliko se, primjerice, radi o vozaču, lijes će biti u obliku automobila, a ukoliko se radi o osobi koja je živjela na moru, na vječni počinak vjerojatno će otići u lijesu nalik golemoj ribi. Također, lijesovi ponekad mogu simbolizirati i porok koji je pokojnik imao za života, primjerice mogu biti u obliku boce pive ili cigarete.

Paa Joe, 67-godišnji majstor za izradu ovih neobičnih predmeta, u posljednjih desetak godina izradio je stotine neobičnih lijesova, čime je u svom rodnom gradu Accra, stekao veliku popularnost. Prvi lijes koji je izradio bio je u obliku aviona, kako bi njegova baka nakon smrti mogla na svoj "prvi let".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.