Kad se "zabavljaju" budistički redovnici: Ovo je ponašanje proglašeno neprimjerenim

Screenshot: YouTube

VIDEO koji je nedavno osvanuo na YouTubeu, a u kojem su prikazani budistički redovnici kako za vrijeme privatnog leta uživaju u luksuzu, noseći dizajnerske naočale i torbe te slušajući glazbu preko iPodova, izazvao je pravu buru na Tajlandu.

Ovog je ponedjeljka javljeno da će zbog spomenutog videa biti provedena detaljna istraga među redovnicima, budući da je prikazano ponašanje prozvano neprimjerenim i kosi se s njihovim pravilima ponašanja i kodeksima skromnosti.

Direktor Nacionalnog budističkog ureda Nopparat Benjawatananun izjavio je da su redovnici iz samostana na sjeveroistoku Tajlanda već upozoreni zbog sličnog ponašanja. Tajland, koji je zemlja s najbrojnijom budističkom populacijom, trudi se održati standarde propisane 2600 godina starom budističkom doktrinom, ali često se događa da su upravo redovnici ti koji krše pravila ponašanja. Samo prošle godine otprilike je 300 od ukupno 61.416 budističkih redovnika i novaka sankcionirano zbog raznih prijestupa, od konzumacije alkohola i općenja sa ženama do pokušaja iznude, piše Telegraph. Ured je primao pritužbe iz zbog redovnika koji voze automobile, lažno se predstavljaju i tvrde da prakticiraju "crnu magiju".

Nopparat je izjavio da je ponašanje redovnika u videu "neprimjereno, nesuzdržano i nije u skladu s Budinim učenjima o jednostavnosti i samodisciplini".

Potvrđeno je i da redovnici koji se pojavljuju na snimci žive u hramu Khantitham, ali nisu otkriveni detalji njihova "luksuznog" putovanja.

"Kad je Buda bio živ nije postojalo ništa takvo. Nije bilo automobila, mobitela i kamera pa su pravila bila puno jednostavnija. I dok redovnici trebaju biti u toku s novim znanjima, događajima i tehnologijom, trebali bi biti dovoljno suzdržani da upotrijebe primjerene alate. U nekim su slučajevima sljedbenici ti koji redovnike daruju luksuznim stvarima. Neki im kupuju sportske automobile. To je sasvim nepotrebno", zaključio je Nopparat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.