Kad intelekt sretne showbusiness: One su uspješne, pametne i školovane

LJEPOTA je nužna za uspjeh u Hollywoodu, i najljepše glumice redovito su najbolje plaćene, a u velikom broju slučaja izgled je bitniji čak i od talenta. Što je s inteligencijom, je li ona bitan faktor? Možda i nije toliko, ali činjenica jest da nisu sve holivudske glumice slabog intelekta, neke posjeduju diplome, visok kvocijent inteligencije i ponekad vas mogu očarati svojom elokventnošću.

Isto tako, ponekad je dobro odmaknuti od klasičnih skandala, tračeva i tabloidskih budalaština kojima često kratimo vrijeme. Stoga, provjerite tko su "prve intelektualke" Hollywooda i glazbene industrije.

Alicia Keys

Alicia Keys odrasla je na Manhattanu i vrlo rano se zanimala za umjetnost i nastupe, tako da je već sa četiri godine imala epizodnu ulogu u "The Cosby Showu", a sa sedam godina je počela svirati klavir, pokazujući veliki interes za klasike – Chopina, Mozarta i Beethovena.

Osim klavira, oduvijek je imala izniman glas, i pjevačkim talentom došla je do ugovora s izdavačkom kućom Columbia Records, u isto vrijeme kada je primljena na fakultet istog imena, Columbia. Ipak, nakon svega mjesec dana faksa i pokušavanja da ga uskladi s glazbenom karijerom, Alicia se okrenula samo glazbi, i to vrlo uspješno.


Emma Thompson

Britanska glumica Emma Thompson danas je mnogima poznata kao profesorica Sybill Trelawney iz filmova o Harryju Potteru, ali njezina karijera je šarolika, i osim glume obuhvaća komediju, te pisanje scenarija, a iz tog područja ima i osvojeni Oscar – za scenarij "Sense and Sensibility", po romanu Jane Austen.

Emma je pohađala privatnu školu za djevojke, a potom Sveučilište u Cambridgeu, gdje je bila dio iste komičarske trupe kao Hugh Laurie (znan i kao Dr. House) i Stephen Fry - Footlights. Gluma je ipak bila njezin najjači talent i agenti su je vrbovali za veće uloge dok je još bila na sveučilištu, gdje je studirala englesku književnost.


Jennifer Beals

Jennifer Beals je ulogom Alex u "Flashdanceu" osigurala sebi kultni status u svijetu filma, ali zbog toga nije zapostavila studije. Za snimanje tog najvećeg hita 1983. godine, uzela je jedan semestar pauze sa Sveučilišta Yale, a za vrijeme studija, ostvarila je samo par uloga jer je mogla snimati jedino za vrijeme ljetnog odmora – tako je snimila "The Bride" sa Stingom, a par godina kasnije diplomirala je američku književnost.

Mladolika i atletski građena, Jennifer je uspješno balansirala ples, glumu i akademski rad, a imala je vremena i za fotografiju i samostalne izložbe.



Kate Beckinsale


Kate je postala svjetski popularna nakon "Underworlda" 2003. godine, ali još od djetinjstva se bavila glumom, bila aktivna u dramskim grupama, te zbog svojeg rada bila nagrađivana u privatnim školama koje je pohađala po Londonu.

Roditelji su joj pružili kvalitetno školovanje, dakle privatnu osnovnu i srednju školu, što je Kate shvatila ozbiljno, te osigurala sebi studiranje na Oxfordu, gdje su joj glavni predmeti bili francuska i ruska književnost. Ipak, studij je napustila, zbog rastućeg broja glumačkih angažmana. Njezina fakultetska kolegica, novinarka Victoria Coren, opisala je Kate kao "izvanredno pametnu, lagano ludu i veoma šarmantnu" osobu.


Jodie Foster


Jodie Foster glumi od djetinjstva, a film koji ju je stavio u prvi plan Hollywooda jest, naravno, "Taksist" iz 1976. godine. Jodie je u Los Angelesu pohađala privatnu srednju školu na francuskom, gdje je bila odlikašica i uzorna učenica, a bila je i među najboljim studentima na Yaleu, gdje je diplomirala književnost.

Naime, nakon "Taksiste", fokusirala se na studij, a kad se vratila nazad glumi, osvojila je dva Oscara za najbolju glumicu: "Optužena" i "Kad jaganjci utihnu". Jodie je ateist, ali u slobodno vrijeme istražuje drevne religijske zapise, a usprkos glasinama da je lezbijka, svoj privatni život već desetljećima strogo čuva od javnosti.



Jennifer Connelly


Jennifer glumi od djetinjstva, a prvu veću zapaženu ulogu ostvarila je u bajci Jima Hensona, oca Muppeta, "Labirint", gdje je David Bowie glumio glavnog negativca. Na početku filmske karijere, Jennifer je nastojala biti jednako posvećena faksu koliko i glumi; upisala je Yale, te se kasnije prebacila na jednako prestižni Stanford, gdje je studirala dramu. Filmovi su bili važniji, jer fakultet nije završila.

Rashida Jones

Rashidu Jones mnogi danas gledaju kao Ann Perkins u odličnoj humorističnoj seriji "Parks and Recreation", glumila je jedno vrijeme i u "The Officeu", ali prije glumačke karijere, diplomirala je na Harvardu. Za vrijeme fakulteta, inicijalno se zanimala za pravo i htjela je postati odvjetnica, ali nakon slučaja O.J. Simpsona, odustala je od pravne karijere, te nastavila graditi onu glumačku, koju je već započela u raznim studentskim dramskim grupama.

Rashida je kćerka medijskog mogula Quincyja Jonesa, a bila je i prijateljica Tupaca Shakura, koji je izlazio sa njezinom sestrom. Osim glume, Rashida se povremeno bavi pjevanjem, pisanjem scenarija, te je koautorica strip serijala "Frenemy of the State".


Sharon Stone

Nekih deset godina, u medijima se spominjala činjenica da je Sharon Stone natprosječno inteligentna, da ima IQ 148, te da je članica Mense. Ipak, to su bile samo glasine koje je glumica opovrgnula 2002. godine, ali član Mense Jim Blackmore je izjavio da "ima snažan osjećaj da bi Sharon Stone kvalificira za članstvo".

Bez obzira na glasine o članstvu, kasnije je objavljeno da je Stone postigla rezultat na testu inteligencije po kojem je njezin IQ 154, usprkos činjenici da je bila buntovna tinejdžerica koja je odustala od srednje škole.



Elizabeth Shue


Elizabeth je u osamdesetima često glumila lik tipične djevojke iz susjedstva, te je nanizala nekoliko hitova: "Karate Kid", drugi i treći dio "Povratka u budućnost", te "Adventures in Babysitting",  dok je ulogom prostitutke u "Leaving Las Vegas" 1995. godine pokazala ozbiljniju stranu.

Elizabethe je pohađala Wellesley College i Harvard, ali odustala je od faksa zbog glumačke karijere. Pred kraj devedesetih, vratila se na Harvard i 2000. godine diplomirala politologiju.

Natalie Portman


Natalie Portman se rano posvetila glumi, a njezin filmski debi bila je uloga Matildhe u filmu "Leon:  Profesionalac" Luca Bessona. Nakon tog filma, posvetila se školovanja, te se vratila u Hollywood kao princeza Padme Amidala u prvoj epizodi "Ratova zvijezda", "Fantomskoj prijetnji", a u svom glumačkom katalogu ima jake naslove poput "V for Vendetta" i "Black Swan".

Natalie je pohađala privatnu hebrejsku školu, a nakon toga je studirala psihologiju na Harvardu, što je i diplomirala. Na premijeru prve epizode "Ratova zvijezda" nije došla jer je morala učiti za ispite.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.