Iznimno rijetka divlja mačka spašena kod Karlovca: "Pogledajte je sad, tko zna kad ćete opet"

Foto: KAPortal

VETERINAR iz Karlovca, dr. Mladen Bulat, prije nekoliko dana imao je susret sa životinjom koju ne viđa često. Štoviše, toliko je rijetka da ju je dosad vidio samo jednom u životu.

U pitanju je divlja mačka koju mu je u ambulantu donio policajac iz Ribnika.

"Čovjek je inače lovac i vozio je iza automobila koji je ovu macu pokupio i ozlijedio na području Ribnika. Životinja je ostala u nesvijesti ležati na cesti, a on ju je pokupio i dovezao nadajući se da ćemo moći nešto napraviti", kazao je veterinar za KAPortal i dodao da životinja, koja spada u zaštićene vrste, nije teže ozlijeđena. Namjestio joj je iščašeni kuk i rame.

"Pogledajte je sada i tko zna kada ćete opet. Te su životinje doista prava rijetkost. Naoko su slične domaćim mačkama, a osnovne razlike su u sljedećem: Na repu ima osam crnih krugova, ima veću glavu, veće zube i veće pandže od domaće mačke, a mekuši (jastučići na šapama) su joj crne boje. Ona u prirodi nema neprijatelja, osim risa, kojega kod nas više gotovo i nema, pa je ništa ne može uhvatiti. Hrani se glodavcima i pticama, a može bez problema ubiti i srnu, pogotovo mužjak koji je dvostruko veći od ženke", je dr. Bulat.

Miki, kako je macu nazvalo njegovo osoblje, je čipirana te će kroz koji dan, čim se oporavi, biti vraćena u prirodu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.