Ispovijed humanitarca: Kako i koliko zapravo slavni pomažu u dobrotvornim akcijama

Foto: FameFly

ANONIMNI dobrotvorni radnik odlučio je otkriti što se stvarno krije iz dobrotvornih odlazaka slavnih u krizna područja.

Za Guardian je napisao da je Sean Penn svojedobno prijetio da će javno posramiti one koji ne prionu poslu ma terenu. Zatim i da je čitava skupina UN-ovih radnika bila je izbačena iz "jedinog šatora s klimom" na Haitiju kad je Christina Aguilera doletjela na koktel zabavu. Nitko nije prepoznao Matta Dillona i Orlanda Blooma za vrijeme njihovih humanitarnih putovanja. A jedan je britanski TV glumac "pretjerao tako što se napio i zaveo jednu od lokalnih žena" u južnom Sudanu.

Ipak, postoje oni koji uspijevaju zaraditi "prvo namrgođeno, a potom i iskreno poštovanje". Među takvima je i spomenuti Sean Penn koji se već godinama bavi humanitarnim radom na terenu, ali osoba o kojoj stručnjaci najviše pričaju "sa suzama u očima" je Angelina Jolie, koja je "stručnjake ostavila bez teksta", "bila na više mjesta nego ja" i "imala vlastitog kamermana tako da sam ja jedino morao naći lokacije i ljude".

U tekstu se spominje i trend u kojem se humanitarce diže s misija da bi se bavili zvijezdama s A liste, pri čemu kao izvore autor navodi prijatelje "na terenu" za UNHCR, Haiti Relief i druge organizacije. Jedan od njih morao je "pronaći prigodno dekoltiranu majicu za slavnu glumicu s oblinama" i "europsku mineralnu vodu za britansku zvijezdu iz sapunica na afričkoj turneji". Također, jedna je humanitarka pratila glumca koji ju je "jezivo podragao" po ruci i kazao joj: "Obožavam humanitarce".

Među rijetkima koji su pokupili pohvale je i David Beckham koji je od potraživanja imao samo slobodnu večer da igra nogomet s lokalnom djecom i princeza Diana koja je hodala kroz minsko polje.

Na kraju, autor teksta pita se koliko su zapravo smisleni ovi skupi posjeti: "Koliko ja znam nitko nikad zapravo nije napravio analizu da se vidi je li posjet isplativ i koliko su donirali čitatelji Grazije naspram troška. Strka koja se stvara oko posjeta slavnih osoba je prevelika. Za jedan 12-satni humanitarni posjet slavnog Amerikanca Aceh, potrošeni su sati na traženje kape s UN-ovim logom. Kad smo negdje usred Jakarte napokon jednu pronašli i poslali slavodobitnu poruku u New York, njegovi su ljudi odbili, uz komentar da je to kapa za kriket, da ta osoba nosi samo baseball kape".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.