Ima milijune, a živi s alpakom i psom u auto-prikolici: "Od ovog će koristi imati svi"

Foto: YouTube/Instagram

ON JE "težak" 820 milijuna dolara i mogao bi si priuštiti većinu vila na svijetu. Čak i otok. On to ipak ne želi. Tony Hsieh, direktor online tvrtke Zappos koja prodaje cipele, radije živi životom običnog čovjeka, pa umjesto vila bira auto-prikolicu smještenu u parku u Las Vegasu.

Hsieh je na glasu kao jedan od najštedljivijih milijunaša, no priuštio si je kupnju cijelog parka prikolica u kojem živi. To je učinio nakon što je prošle godine prodao stan na 23. katu luksuzne zgrade u Vegasu, piše New York Times.

Doduše, njegov park prikolica uopće ne nalikuje na one zloglasne, a njegove prikolice su srebrne prikolice marke Airstream, čiji modeli iz 2013. godine se prodaju po cijeni od 48.000 dolara. Tridesetak prikolica uredno je parkirano, a svaka od njih raspolaže s 19 kvadrata prostora.

Ostale prikolice namijenjene su drugim uspješnim poslovnjacima iz Silicijske doline, koji bi privremeno živjeli u njima. U svakoj prikolici nalaze se dva televizora, Bluetooth stereo sistem i drvene pregrade. Veliki minus je to što se odrasle osobe jako teško tuširaju u minijaturnim tuševima.

U parku se nalaze i drveni kamperi s 15-ak kvadrata u kojima se ne nalaze kaučevi ni stolovi. Mjesto je bilo prazno prije nego što ga je mladi milijunaš kupio i potpuno transformirao.

Hsiseh je svom parku prikolica nadjenuo ime "Llamapolis", u čast svoje alpake Marley s kojom živi u prikolici. S njima živi i pas mješanac.

U kampu se svi okupljaju oko logorske vatre, a postoje i zajedničke kuhinje. Noću stanovnici parka zajedno gledaju filmove koji se prikazuju na velikom montažnom ekranu, a Hsieh je uvjeren da zajednički prostor stvara susrete u kojima se rađaju ideje. Svoju prikolicu smatra svojom spavaćom sobom, a logorsku vatru dnevnim boravkom.

"Više-manje ste prisiljeni razgovarati sa svima", rekao je glazbenik Daniel Park koji živi u parku.

Nakon što je završio Harvard, osnovao je kompaniju LinkExchange, koju je kasnije prodao za 265 milijuna dolara 1999. godine. Novac je uložio u Zappos, kojeg je prodao Amazonu za 1,2 milijarde dolara 2009. godine. Sada u kompaniji radi za 36.000 dolara, no njom smije upravljati kako on želi.

Njegova se filozofija naziva Holakracija, a dopušta svim zaposlenicima da utječu na poslovanje tvrtke.

Osim što je uložio novac u svoj dio grada, poslovnjak tajvanskog podrijetla trudi se promijeniti imidž cijelog Las Vegasa. S obzirom na to da želi privući inovatore u Las Vegas, uložio je 350 milijuna dolara u nerazvikani dio grada kako bi ga učinio privlačnim inovatorima (odnosno onima koji u Vegas ne dolaze samo zbog kockarnica). 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.