"Hrvatska je fantastična zemlja, ali još uvijek nosi ratne ožiljke"

Foto: Silvio Zangarini

BRITANSKA novinarka Shereen Low nedavno je posjetila Hrvatsku, a svoje dojmove iznijela je u putopisnom članku pod naslovom "Hrvatska je zemlja predivnih parkova, ali još uvijek nosi ožiljke iz rata" na turističkom portalu SwindonAdvertiser.co.uk. Low se je tijekom svog posjeta uglavnom zadržala u unutrašnjosti zemlje gdje je posjetila nacionalne parkove.

"Kad smo stigli u Nacionalni Park Plitvice, moja mi je vodička rekla da ovdje već sedam godina dolazi baš svaki dan i da se još uvijek, kao i prvog dana, divi pogledu i prirodi. U pravu je. Pogled je fantastičan", kaže Low, te nastavlja: "Hrvatska je jedna od najpopularnijih europskih destinacija, a na turističkoj karti Europe posebno se ističe zadnjih godina, uglavnom zahvaljujući činjenici da je samo dva sata leta udaljena od, primjerice, Velike Britanije, no, većina turista koji ovdje dolaze su partijaneri i ljudi koji posjećuju otoke i obalni dio u potrazi za suncem i morem. Međutim, unutrašnjost Hrvatske itekako ima što za ponuditi, u prvom redu svoje veličanstvene parkove.

Sjesti ovdje, u najveći i najstariji hrvatski nacionalni park, Plitvice, i ručati, je uistinu magično. Čak i ako jedete sendvič i čips. Ovo je definitivno jedan od najljepših parkova u kojima sam ikad bila".

Britanka je zatim obišla i Kozjak, Paklenicu, Ozalj te mnoga druga mjesta, i s jednakim oduševljenjem prepričala svoje dojmove. "Prvi sam put u Hrvatskoj i već sam se zaljubila u ovu zemlju, njene ljude, običaje i kulturu. Dečko koji me vozi me je 'upozorio' da će mi svi htjeti nešto ispričati i da će isto tako htjeti čuti moju priču. I zaista je bilo tako. Svi su bili jako prijateljski raspoloženi i vrlo otvoreni.

O svemu smo pričali, a kada na red dođe i pitanje o nedavnom ratu, moji sugovornici bili su voljni ispričati mi sve što me zanima", kaže ona, pa dodaje: "Od rata je prošlo 20 godina, ali ožiljci su još itekako vidljivi - napuštene kuće na čijim se zidovima vide rupe od metaka i čiji su se krovovi urušili pod bombama... Da... Nisu svi pogledi u Hrvatskoj tako predivni i inspirativni, ali svi su do jednoga, nezaboravni".

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.