Gdje se u Europi najbolje jede i pije: "Hrvatska ima fantastično maslinovo ulje, kamenice i vina!"

Ilustracija: Shutterstock

EKIPA s Yahooa dala se u opsežnu analizu eno-gastro scene u Europi.

Želja im je bila čitateljima predstaviti što koja zemlja starog kontinenta ima za ponuditi kad su u pitanju hrana i piće, a proces je izgledao ovako: "Pomno smo sve proučili, a posjetili smo 39 od 48 zemalja na popisu. Pravila su sljedeća: najveći faktor mora biti lokalna kuhinja (na primjer Dublin ne dobiva bodove ako ima super indijski restoran), promatrana je kultura pijenja i jedenja u gradovima i raznolikost koju nudi svako mjesto".

A na popisu sastavljenom prema takvim parametrima Hrvatska se našla na visokom sedmom mjestu! (Od susjeda najbolje se plasirala BiH na 21., dok je Srbija na 30., a Slovenija na 32. mjestu). Evo što u Yahoo kažu o nama: "Mješavina utjecaja, bilo da su oni talijanski, mediteranski, francuski na obali ili slavenski u unutrašnjosti zemlje, pomaže u nastanku ukusne mješavine hrane. Imaju fantastično maslinovo ulje, a kamenice u malom gradu Stonu smatraju se najboljima na Jadranu. Njihov Babić, malvazija, prošek i Vrbnička žlahtina nekad su bila podcjenjivana vina, ali iz godine i godinu dobivaju sve više međunarodnih priznanja. A možda i najpoznatije jelo - janjetina ispod peke - opravdava sve pohvale, meso se peče s obje strane (posuda u obliku zvona od gline prekrivena je drvenim ugljenom i s gornje strane) polako u vlastitom soku".

Od petog do prvog mjesta smjestile su se redom: Njemačka, Gruzija, Španjolska, Francuska i Italija, a više možete pronaći ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.