Filmski olimpijci: Tko su sportaši s velikih ekrana koji bi se mogli natjecati na Olimpijskim igrama?

OLIMPIJSKE igre u punom su jeku, borilišta u brojnim sportovima uzavrela od finalnih natjecanja, a kako bismo se iz privatnosti svojih domova uvjerili što je sve potrebno za olimpijski uspjeh, koliko je krvi, znoja i suza proliveno za trenutak olimpijske slave, već se godinama putem dirljivih i holivudskim dramaturgijama potenciranih filmova brinu brojni filmaši. Sportska drama jedan je od žanrova koji je vremenom priskrbio prestižan status pa su nerijetko filmovi koji se bave tematikom trnovitog puta do sportskog uspjeha ovjenčani Oscarima i brojnim drugim priznanjima i nagradama.

Ipak, ponekad nije potrebno niti da film spada u spomenuti žanr da bi se u njemu pojavili vrhunski "sportaši". Provjerite koji su likovi u svijetu filmske fikcije toliko dobri da bi se mogli naći uz bok stvarnim olimpijcima.

Veslanje: "The Skulls", Luke McNamara

U ne baš uspješnom polutinejdžerskom krimiću Roba Cohena mladi Joshua Jackson glumi vrlo talentiranog veslača, kapetana tima zaslužnog za brojne pobjede, koji svoje mjesto na Harvardu pokušava osigurati preko tajnog društva nazvanog "The Skulls". Jasno, uz veliku tajnost koja okružuje društvo, počinju se događati sumnjive stvari, a sve se komplicira nakon navodnog samoubojstva Lukeovog najboljeg prijatelja.


Jedrenje: "Charlie St. Cloud", Charlie St. Cloud

Talentirani Charlie, kojeg glumi miljenik tinejdžerica Zac Efron, stipendiju za Stanford priskrbio je vrhunskim rezultatima u jedrenju, a osim tog on posjeduje još jedan poseban dar - može komunicirati sa svojim preminulim bratom.

Streljaštvo: "Shooter", Bob Lee Swagger

Iako svoje vještine ne koristi u "olimpijske" svrhe Mark Wahlberg igrajući Boba Leeja Swaggera slovi za jednog od najpreciznijih pucača na svijetu. Umirovljeni marinac pokušat će "očistiti" svoje okaljano ime nakon što mu je podmetnuto ubojstvo predsjednika.

Streličarstvo: "The Lord of the Rings", Legolas


Iako bi ga činjenica da je vilenjak mogla spriječiti u mogućnosti da se natječe na Olimpijskim igrama među običnim smrtnicima, Orlando Bloom aka Legolas svakako je najuspješniji filmski "sportaš" koji se služi lukom i strijelom. Njegove vratolomije i natjecanja u broju ubijenih s patuljkom Gimlijem među najupečatljivijim su akcijskim scenama Jacksonove trilogije.

Maraton: "Juno", Paulie Bleeker

U vrlo uspješnoj komičnoj drami redatelja Jasona Reitmana i scenaristice Diablo Cody (ovjenčane Oscarom), o tinejdžerskoj trudnoći mladog oca Paulieja Bleekera, predanog trkača na duge staze, utjelovio je tada još samo perspektivan, a sad već afirmirani Michael Cera.

Boks: "Warrior", Tommy Conlon

Također jedan od nepresušnih izvora inspiracije za holivudske scenariste, ovaj zahtjevan i težak sport, pojavio se kao tema brojnih uspješnih filmova, od legendarnog "The Boxera" s Danielom Day-Lewisom, do "ženskog" pristupa u Eastwoodovom "Million Dollar Baby". "Warrior" Gavina O'Connora jedan je od najrecentnijih uspješnih ostvarenja ove tematike, a priča prati emotivni sukob dvojice braće. Napaćenog i mračnog bivšeg boksača Tommyja Conlona koji na teži način pokušava ući u svijet MMA-a odigrao je Tom Hardy.

Stolni tenis: "Forrest Gump", Forrest Gump

Unatoč tome što je vrlo dobro i učestalo trčao, što je na kraju postalo i jedan od njegovih zaštitnih znakova, Tom Hanks je kao Forrest Gump imao i brojne druge talente među kojima su se svakako istakle vještine pri igranju stolnog tenisa. U filmu Roberta Zemeckisa, koji je osvojio čak šest Oscara, Gumpu je tako dobro išao stolni tenis da ne postoji sumnja da bi kući odnio i pravo olimpijsko zlato.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.