Domišljati papa Franjo upotrijebio nogomet kao sredstvo međuvjerske tolerancije

Foto: Getty Images

DESECI nogometnih zvijezda očekuju se večeras na Olimpijskom stadionu u Rimu na međuvjerskoj nogometnoj utakmici na inicijativu pape Franje.

Papa će prije utakmice primiti pedesetak nogometaša, većinom kršćana, ali i muslimana, budista, židova, hindusa, koji će na Olimpicu zaigrati utakmicu za promociju tolerancije, jedinstva i mira.

Točan popis nogometaša još nije objavljen, a najavljeni su, među ostalima, Argentinci Lionel Messi i Ezequiel Lavezzi, Talijan Gianluigi Buffon, Kamerunac Samuel Eto'o, Francuz David Trezeguet, Nijemac Mezut Oezil i Izraelac Yossi Benayoun. Očekuju se i bivše nogometne zvijezde poput Roberta Baggija (Italija) i Andrija Ševčenka (Ukrajina), a mnogi se nadaju da će doći i Maradona.

Franjo neće biti na stadionu, ali će utakmicu gledati na televiziji. Među nogometašima, najveći promotor ideje međuvjerske nogometne utakmice donedavni je kapetan Intera Javier Zanetti. "To je novi Papin poziv na mir", rekao je.

Papa Franjo, odani navijač argentinskog kluba San Lorenza, ovogodišnjeg osvajača Copa Libertadoresa, nekoliko je puta naglašavao odgovornost koju nogometne veličine imaju prema mladim navijačima i pozvao da im budu etički uzori.

Prihod od utakmice ići će Papinom obrazovnom programu za siromašnu djecu "Un'Alternativa di vita" u Buenos Airesu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.