Događa se predviđeno: Veliki strani festival povukao se iz Hrvatske, tko je sljedeći?

Screenshot: Unknown

PROTEKLIH dana neizbježne su priče o mogućem masovnom odlasku festivala iz Hrvatske.

I pritom čak i oni koji redovito rogobore o buci, smeću i ostalim "problemima" koji dolaze s posjetiteljima festivala, ne mogu opovrgnuti da bi to bio iznimno loš potez za turizam u Hrvatskoj. Festivalska publika je publika koja troši, a s povećanjem broja velikih festivala na obali, čiji su gosti nerijetko radili turneje od jednog do drugog, povećavali su se i prihodi turističkih djelatnika. Festivalski biznis u Hrvatskoj prošle je godine ostvario promet od milijardu kuna, a ako to izgubimo, bit će to golemi udarac za turizam.

Prilično je glasno odjeknula priča o mogućem odlasku festivala Ultra iz Splita, a kao glavni pretendenti na tu poziciju spominjali su se Barcelona i Malta. Podsjetimo, naš je sugovornik, blizak organizaciji festivala, kazao: "Pitanje je hoće li Hrvatska za godinu dvije i dalje biti atraktivna vlasnicima licence, ali ne radi se o problemu koji je karakterističan isključivo za Hrvatsku već za sve top destinacije. Međutim, pravi problem je to što nitko ne radi ništa da bi strance zadržao i Hrvatsku učinio atraktivnijom od konkurencije. Jednostavno se pušta da stvari funkcioniraju same od sebe pa dok traje, mnogi će se situacijom pokušati okoristiti".

Točno to upravo se i dogodilo: službeno je potvrđeno da nam je upravo Malta već "oduzela" festival Unknown koji se održavao u Rovinju. Na stranicama festivala osvanula je objava u kojoj stoji:

"Imamo važnu poruku za vas...Radili smo na nečem uzbudljivom što će krenuti 2016. godine. Istinski jedinstven koncept i lokacija. To znači da se Unknown neće održati 2015. - uvijek želimo da svaki event bude bolji od onog prethodnog, a to nije bilo moguće na trenutnoj lokaciji. Posljednje dvije godine bile su nevjerojatne i žao nam je što vas nećemo ponovo sve vidjeti ovog ljeta, ali redovito ćemo vas obavještavati o novom projektu, zato pratite što se događa...".

Kao što se već pisalo, spomenute destinacije organizatorima nude znatno veće subvencije, pa tako Barcelona i Malta nositeljima licence predlažu razne mogućnosti, od fiksnog iznosa za promjenu mjesta održavanja do subvencije po svakoj prodanoj ulaznici, pa čak i dodatnih poreznih olakšica.

Također, svoju priču u Hrvatskoj zasad je završio i Garden, jedan od najdugovječnijih elektronskih festivala na obali. Ove će godine po deseti i ujedno posljednji put ugostiti partijanere u Tisnom (prije toga bili su u Petrčanima), bez obzira na to što se još uvijek pojavljuje na popisima najboljih ljetnih festivala na svijetu. Doduše, organizator je kazao da otkazivanje "nema veze s financijama", iako je dodao i da planira novi projekt koji još ne želi otkriti, ali i mogućnost preseljenja brenda The Garden u Meksiko.

Poznato je da organizatori Unknowna ujedno stoje i iza najpopularnijeg festivala na Zrću, Hideouta. Unknown je za ovu godinu otkazan u Rovinju, a varijanta na Malti dobila je naziv Lost & Found. Ako im se ta otočka zemlja pokaže kao dobar domaćin, pitanje je čeka li slična (izgubljena, ali ne i pronađena) sudbina i Hideout.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.