Američka analiza: Hrvatska po čistoći mora tek 64., Slovenija na 18., Italija na 51. mjestu

HRVATSKA zauzima tek 64. mjesto po čistoći mora u svijetu, objavila je američka neprofitna organizacija Conservation International.

Prema njihovoj ljestvici Hrvatsku su prestigle susjedna Italija na 51. mjestu i Slovenija koja je zauzela čak 18. mjesto koje dijeli s Francuskom. Crna Gora se nalazi na 129. mjestu.

Mora se ocjenjuju po deset kriterija: morskoj hrani, mogućnosti obrtničkog ribarenja, prirodnim proizvodima, očuvanju staništa koja upijaju ugljikov dioksid, zaštiti priobalja, kvaliteti života i gospodarstva u obalnom području, turizmu, doživljaju mjesta, čistoći vode i bioraznolikosti. Conservation International  ocjenjivao je mora do 370 kilometara od kopna.

Američko istraživanje tvrdi da najzdravije more na svijetu ima nenaseljeni otok Jarvis, a slijedi nenaseljeni američki teritoriju na Tihom oceanu. Na naseljenim područjima najzdravije more imaju Sejšeli i Njemačka. Najonečišćenije more ima Sierra Leone.

Ovakva analiza mnoge je začudila jer je u svibnju Europska komisija za ispitivanje čistoće mora objavila da su hrvatske kupališne vode po čistoći druge u Europi, iza ciparskih. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.