Ako ne podnosite novogodišnje tulume, svidjet će vam se ovo (točno 100 godina staro) pismo

Foto: Twitter

ZA SAMO nekoliko dana očekuje nas najveći tulum u godini.

Ili, s druge strane, najgori tulum u godini. Mnogi će reći da je odavno postalo tradicija da novogodišnji partyji nisu dobri i da se na njima nemoguće zabaviti. Radilo se o prokletstvu ili jednostavnoj činjenici da od njih redovito previše očekujemo, najčešće se to stvarno i događa, pa se onda zapitamo zašto uopće to sve i slavimo.

A Hilary Sargent na svojem je profilu na Twitteru objavila pismo iz arhive New York Timesa koje je prije točno 100 godina stiglo na redakcijsku adresu i koje dokazuje da se slično razmišljalo i prije 100 godina. Provjerite što je u njemu napisao stanoviti David Epstein, sasvim očito čovjek koji nije volio zabave.

"Uredniku New York Timesa:

Može li netko inteligentno objasniti zašto slavimo Novu godinu uz toliko pompe i entuzijazma? Može li netko navesti razumne razloge zašto smo tako sretni kad stara godina ode u sjene vječnosti i nova zauzme njezino mjesto? Zašto se to uzrokuje takvo veselje? Čemu sva buka i vika? Postoji li razlog za sve te proslave i obljetnice? Zar je prošla godina bila tako grozna? Zar nam je prouzročila toliko boli da moramo pjevati pjesme iskupljenja? Jesmo li stvarno sigurni da će nam nova godina donijeti užitak, ugodu i luksuz pa zato postajemo tako opijeni radošću? Zar nam je nova godina takav novitet da zbog toga trebamo podivljati? Znamo da jedna godina prođe i druga dođe na njezino mjesto: a ipak sve ostane kao i prije.
David Epstein, New York, 27. prosinac 1913".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.