18+ zabava kod Rimljana: Znanstvenici misle da su pronašli 2000 godina star dildo

Foto: Vindolanda Trust

DRVENI predmet star gotovo 2000 godina sugerira da su Rimljani koristili seksualne igračke, piše CNN. Drveni predmet u obliku penisa mogao je služiti kao seksualni alat starim Rimljanima, pokazalo je novo istraživanje.

Predmet je iskopan 1992. godine u rimskoj tvrđavi Vindolanda. Prema studiji objavljenoj u časopisu Antiquity, istraživači su prvotno zabilježili da je to alat za krpanje. Pronađen je uz desetke cipela i modnih dodataka te drugog sitnog alata, stoga je došlo do pogrešne identifikacije, navodi se u priopćenju za javnost.

"Prvi primjer iz rimskog svijeta"

Međutim, istraživači su reinterpretirali predmet i ukazali na neke od njegovih najvjerojatnijih funkcija. Predmet je dug 16 centimetara te se mogao koristiti kao seksualni alat, ne nužno za penetraciju već vjerojatnije za stimulaciju klitorisa, napisali su istraživači.

"Mogao bi biti seksualni objekt i, ako jest, to je prvi primjer iz rimskog svijeta", rekao je za CNN koautor studije Rob Collins, viši predavač arheologije na Sveučilištu Newcastle u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Ovo nas ne bi trebalo iznenaditi. Iz rimske umjetnosti i rimske književnosti znamo da su koristili dildo, da je postojao. Ali još nismo pronašli nikakve primjere", dodao je. Jedan od razloga zašto takvi predmeti nisu česti u arheološkim nalazima je taj što je vjerojatnije da su bili izrađeni od organskih materijala i stoga nisu sačuvani, piše u studiji.

Ako je riječ o seksualnoj igrački, ne mora značiti da se koristila za užitak. U studiji se navodi kako ju je robovlasnik mogao upotrebljavati za mučenje ili dominaciju. 

"Dakle, druga stvar koje moramo biti svjesni je da bi bilo lako takav objekt ocijeniti kao blesav i neozbiljan i samo za seksualno zadovoljstvo, jer bi to mogao biti i alat za održavanje moći i za pokoravanje", rekao je Collins.

Ostale moguće upotrebe

Predmet se mogao koristiti kao privjesak za odbijanje zla ili nesreće, piše u studiji. Postoji mogućnost i da se predmet koristio kao tučak za mljevenje ili miješanje materijala za kuhanje, kozmetiku, masti ili lijekove. Predmet je mogao služiti u više svrha ili se njegova funkcija mogla mijenjati tijekom vremena, kaže Collins.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.