14-godišnjak hrvatskog porijekla u filmu koji konkurira za Oscare: Thomas Horn oduševio Hollywood

U KONKURENCIJI za predstojeću dodjelu Oscara sa dvije nominacije je i film "Extremely Loud & Incredibly Close" ("Jako glasno i nevjerojatno blizu"), u kojem jednu od glavnih uloga igra Thomas Horn, 14-godišnjak hrvatskog porijekla kojim je Hollywood jednostavno oduševljen. Thomas u ovoj drami glumi svestranog dječaka Oskara Schella, koji je u potrazi za bravom koju otvara tajanstveni ključ. Ključje ostao za njegovim ocem, koji je poginuo u napadu na WTC 11. rujna 2011. U filmu u glavnim ulogama uz Horna glume i Tom Hanks te Sandra Bullock.

San Francisco Chronicle piše kako je u jesen 2010. godine tajnica osnovne škole koju je pohađao izvijestila Thomasovu obitelj o tome da jedna holivudska agencija za mlade talente pokušava doći do njega. Thomasov otac je na prvu pomislio da je riječ o nekoj šali. No, holivudski san ovog tinejdžera ipak je ubrzo počeo.

"U prvih 20 minuta sam znao da je Thomas taj"

Thomas je tijekom ljeta 2010. godine privukao pažnju producenta Scotta Rudina svojim sudjelovanjem u dječjoj verziji kviza "Izazov". Rudin i redatelj filma "Jako glasno i nevjerojatno blizu" Stephen Daldry na audiciji su vidjeli izvedbe više od 3.000 djece, ali ona koja ih je oduševila bila je Thomasova. "U prvih 20 minuta sam znao da je Thomas taj", kazao je Daldry.

Za razliku od ostale djece glumaca, koji se godinama obučavaju, Thomas je prošao tek brzinski "tečaj" u kojem su mu objasnili sve tehničke aspekte glume i snimanja filmova. Thomas kaže kako su mu osim trenera glume u svemu jako puno pomogli i Tom Hanks i Sandra Bullock: "Imali su sa mnom tonu strpljenja. Svakog dana su bili jako dragi. Čak i onda kad smo po 22 puta ponavljali istu scenu".

Thomasova majka je onkologinja za djecu iz Hrvatske, a otac mu je očni kirurg. Dječak tečno govori hrvatski, zna i španjolski, a uči čak i mandarinski. Svestrani Thomas voli i umjetnost te svira glasovir.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.