11 najbizarnijih (i najimpresivnijih) nebodera u svijetu, izgledaju kao iz SF-a

Foto: MAD Architects

OD PROSTRANIH penthousea do raskošnih uredskih prostora, ovi neboderi mogu imati relativno normalnu uporabu, no njihovi eksterijeri sve su samo ne obični te će ukrasti pažnju u svakom okruženju, piše msn.com.

1. Tulipan, London, Engleska

Neboder Foster & Partnersa od 305 metara odobren je za gradnju te će uskoro početi radovi. Odbor za planiranje nazvao ga je "doista jedinstvenom atrakcijom za posjetitelje" koja će vikendom dovesti ljude u financijsku četvrt grada, a godišnje se očekuje oko 1,2 milijuna posjetitelja.

2. Fake Hills, Beihai, Kina

Dom ogromnog stambenog kompleksa, ovaj valoviti neboder nije ništa slično onome što smo vidjeli prije. Ogroman kompleks od 5,299.815 kvadratnih metara smješten je na obali, dok se na krovu nalaze vrtovi, teniski tereni i bazeni.

3. Lakhta Center, Sankt Peterburg, Rusija

Multifunkcionlna zgrada najviši je europski neboder - s 462 metra visine.

4. Aqua Tower, Chicago, SAD

Stambeni objekt inspiriran je prirodnom topografijom brda i dolina u području Velikih jezera. Dizajniran je kako bi potaknuo osjećaj zajedništva, a pomno oblikovane terase imaju pogled na susjedne balkone kako bi se potaknula interakcija sa susjedima.

 

5. Liebian International Building, Guiyang, Kina

S jednim od najviših umjetnih vodopada na svijetu, a zasigurno i najvišim na nekoj zgradi, ovaj toranj zaista je impresivan. U objektu će se nalaziti hotel, uredi i trgovine. Iako je vodopad u funkciji, dosad je aktiviran samo nekoliko puta.

6. Green 8, Berlin, Njemačka

Konceptualna stambena zgrada opisana je kao vertikalni vrtni grad, no zasad je riječ samo o konceptu.

7. Umeda Sky Building, Osaka, Japan

Jedna od najprepoznatljivijih zgrada u Osaki izgleda kao da je napravljena od Lego kockica. Dovršena je 1993. godine i popularno je mjesto za obitelji. Sadrži vrtove, restorane i kino.

8. W350, Tokio, Japan

Plan japanske šumarske tvrtke Sumitomo Forestry je stvoriti najveću drvenu zgradu na svijetu. Neboder od 350 metara i sa 70 katova, bude li sve teklo prema planu, trebao bi otvoriti svoja vrata na 350. godišnjicu tvrtke 2041. godine.

9. Vanke 3D City, Shenzhen, Kina

S otvorenim krovovima, atrijima i parkovima, unutarnja i vanjska struktura sadržavat će i urede, kuće, trgovine i kulturne prostore. Taj labirint urbanih prostora koji su uklopljeni u jedinstvenu zgradu arhitekti nazivaju samostalnim gradom u gradu.

10. Burj Khalifa, Dubai, UAE

Iako je završena 2009. godine, Burj Khalifa ostaje jedna od najimpresivnijih i najviših zgrada u svijetu.

11. Mega Bio-Cell Skyscraper, Iran

Ovaj futuristički neboder bio je jedan od projekata koje su Marym Fazel, Sukaina Adnan Almousa i Maryam Safari prijavili na natjecanje Evolo 2018 Skyscraper Competition, a osmišljen je kao sustav koji izdaje upozorenja na potrese.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.