VIDEO Bull terijeri su posebni slatki psi koji se brzo uvuku svima pod kožu

Foto:123rf.com

BULL TERIJER spada u skupinu pasa kojih se ljudi iz neznanja većinom boje zbog njihovog izgleda. Iako nisu veliki, snažni su i mišićavi. Na prvi pogled izgledaju moćno i nekima zastrašujuće. Čovjek koji ima značajnu ulogu u razvoju ove pasmine se zvao James Hinks, sredinom 19. stoljeća je odlučio križati buldoga s danas već izumrlim engleskim bijelim terijerom.

Želja mu je bila stvoriti psa atraktivnog izgleda, brzog, snažnog i okretnog. Kao i većina pasa u tipu terijera bull, u to vrijeme i ovi psi su se koristili u borbama, a tako su i stekli naziv gladijatori. No tvrdnja da je neki pas stvaran za borbe ne znači da je krvoločan, a osim toga puno je godina prošlo od početaka uzgoja pasa za tu namjenu i s godinama se sve to promijenilo.

Prije svega ti psi su se koristili za borbe s bikovima koje su zabranjene 1835. godine zajedno s borbama pasa. Ono što je ostalo od borbenosti je veliko srce i borba za svoju obitelj. Ako razmišljate o ovoj pasmini, morate znati i ove stvari: jednom kad upoznate bull terijera nikad nećete poželjeti drugu pasminu.

Ako ste žrtva njegovog šarma niti jedan drugi pas vas se neće toliko dojmiti. Oni su dobroćudni, prijateljski raspoloženi, strpljivi, društveni, prilagodljivi i potpuno odani. Ekstremno je vezan za svoju obitelj i čuven po svojoj ljubavi prema djeci. Nestašan je, zaigran i obožava cirkusirati.

Ovaj pas treba aktivnog i odgovornog vlasnika koji ima dovoljno vremena. On se vrlo lako prilagodi načinu života vlasnika i najviše voli biti u društvu. Bull terijer nikada neće namjerno nauditi djetetu, ali nadzor je potreban jer djeca u igri znaju biti uzbuđena i gruba. Ako je riječ o štenetu, važno je znati da mu treba odmor i bilo bi mudro naučiti dijete da to poštuje.

Dvije su vrste bull terijera: standardni i minijaturni. Kinološki klub Velike Britanije od siječnja 1988. dozvoljava križanje između standarda i minijatura što je rezultiralo poboljšanjem sorte i građe kod minija. Ovaj pas je prilično tolerantan i može se naučiti na suživot s drugim životinjama.

Stoga ako želite baš ovu pasminu, dobro se informirajte i razmislite imate li dovoljno vremena i volje baviti se ovakvim psom. Za kraj još jedna mala napomena, bull terijeri znaju biti prilično tvrdoglavi - uzmite i to u obzir prilikom odabira psa. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.