Veterinari otkrili na koje stvari bi svi vlasnici ljubimaca trebali pripaziti

Ilustracija: 123rf

BRINUTI se za ljubimca velika je obveza, ali mnogi ljudi odluče se udomiti životinju prije nego što se dobro informiraju o svemu što ta odluka sa sobom donosi.

Jedan čovjek ništa nije htio prepustiti slučaju te je na društvenoj mreži Reddit priupitao veterinare za savjete i preporuke, a također je zamolio da mu navedu stvari na koje bi pozornost trebali obratiti baš svi vlasnici ljubimaca. Njegova objava u kratkom roku je postala viralna te se nakupilo mnoštvo korisnih komentara.

"Ja sam veterinar. Nemojte udomiti mačku i očekivati da joj amputiram pandže jer ne želite da grebe namještaj", napisao je veterinar.

"Mnoge vrste bombona, pa čak i maslac od kikirikija, za koje je navedeno da ne sadrže šećer, mogu sadržavati zamjenu za šećer ksilitol. To je sastojak koji može uzrokovati hipoglikemiju pasa i dovesti do drugih teških stanja poput oštećenja jetre, pa čak i smrti", rekli su iz Udruge za zaštitu životinja od zlostavljanja ASPCA za Bored Pandu.

"Nikada nemojte ostavljati alkoholna pića bez nadzora i očistite mrlje prije nego što ih vaši ljubimci pronađu. Budući da su životinje manje od ljudi, malo alkohola može im mnogo naštetiti."

"Komunicirajte sa svojim psom više od pet minuta dnevno i možda tad neće lajati svakih pet sekundi."

"Ne ostavljajte svoje ljubimce da ih eutanaziraju bez vas. Teško je biti tamo i teško je to gledati, ali ako ih ostavite, umrijet će prestrašeni i tražeći vas."

"Ne kupujte psa samo zato što vam se sviđa njegov izgled. Haskiji i većina sličnih pasa uzgojeni su za rad. Treba im puno aktivnosti da bi bili sretni i često postanu agresivni ako toga ne dobivaju dovoljno."

"Ako niste spremni na plaćanje veterinarskih računa, nemojte ih nabavljati."

"Kastrirajte svoje ljubimce. Previše je odbačenih štenaca na ulicama."

"Nije slatko imati pretilog ljubimca. To im može prouzrokovati niz zdravstvenih problema."

"Ponašanje vašeg psa isključivo je vaša krivica. Ako niste spremni izdvojiti vrijeme za dresuru, ne nabavljajte ga."

"Nemojte koristiti ljubimce za klikove na društvenim mrežama. Oni nisu igračke."

"Nije slatko imati psa koji vas opsesivno štiti. Znači da vas vide kao resurs koji treba čuvati. Ništa više od igračke ili kosti. Trebali bi pripadati vama, a ne obrnuto."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.