Trump potpisao PACT-ov zakon, nasilje nad životinjama službeno je zločin u SAD-u

Screenshot: Twitter/Vern Buchanan

ZASTUPNIČKI dom Sjedinjenih Država u listopadu je jednoglasno prihvatio prijedlog zakona o okrutnosti nad životinjama. Time je odobren PACT-ov (Preventing Animal Cruelty and Torture) zakon o sprječavanju okrutnosti i mučenja životinja te će se takve okrutnosti tretirati kao savezno kazneno djelo. Ova je vijest oduševila borce za prava životinja iz cijelog svijeta, no svi su čekali potpis predsjednika Trumpa.

Iako su mnogi taj potez nazvali utopističkim, jer država u kojoj je nasilje nad životinjama kažnjivo zvuči kao san, Trump je doista potpisao ovaj zakon i time je nasilje na životinjama službeno postalo zločin u Sjedinjenim Američkim Državama.

Do sada je savezni zakon u SAD-u zabranjivao borbu životinja te je kriminalizirao počinitelje koji snimaju i zarađuju od stvarne okrutnosti nad životinjama. Prema obnovljenom zakonu PACT-a, vlasti će moći goniti zlostavljače životinja jer neće biti vezane za državne zakone, već će imati saveznu nadležnost.

Prema tom zakonu, osoba može biti privedena i kažnjena zbog gaženja, paljenja, utapanja, gušenja, probadanja i seksualnog iskorištavanja životinja te krivolova. Iz zakona je izostavljen dozvoljeni lov. Osobe koje budu proglašene krivima bit će suočeni sa saveznim optužbama za kazneno djelo, novčanom kaznom te zatvorskom kaznom u trajanju do sedam godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.