Što učiniti kada pas ima neugodan zadah? Donosimo nekoliko savjeta

Foto: Pexels

JESTE li primijetili da vaš pas ima neugodan zadah iz usta? Iako to može biti neugodno, zadah kod pasa je čest problem koji mnogi vlasnici ignoriraju, ali ne bi trebali. Neugodan zadah nije samo pitanje lošeg mirisa, često je znak da nešto nije u redu s vašim ljubimcem. Srećom, postoje jednostavni načini kako pomoći svom psu i osigurati mu svjež dah.

Postoji mnogo razloga zbog kojih vaš pas može imati neugodan zadah. Najčešći uzrok je loša oralna higijena. Kao i kod ljudi, bakterije se mogu nakupljati na zubima i desnima vašeg psa što može dovesti do stvaranja plaka, kamenca i na kraju, do parodontalnih bolesti.

Osim toga, zadah iz usta može biti znak nepravilne prehrane. Ako vaš pas jede hranu niske kvalitete, to može utjecati na njegov zadah. Isto vrijedi i ako konzumira smeće ili neprobavljive stvari tijekom šetnje.

Također, uzrok mogu biti i zdravstveni problemi. Bolesti poput dijabetesa, bolesti bubrega ili jetre te gastrointestinalni problemi mogu također uzrokovati neugodan miris iz usta.

Foto: Pexels

Kako pomoći psu s neugodnim zadahom?

Redovito četkanje zuba najbolji je način za sprječavanje lošeg zadaha, a to je održavanje oralne higijene. Četkajte zube svog psa barem nekoliko puta tjedno koristeći četkicu i pastu za zube namijenjenu psima. Postoje i posebni prstići za čišćenje zuba koji mogu pomoći kod tvrdokornog kamenca.

Posjetite veterinara: Ako zadah potraje, bez obzira na vaše napore, posjetite veterinara. Profesionalni pregled zubi i desni može otkriti skrivene probleme. Veterinar također može preporučiti čišćenje zubi pod anestezijom, ako je potrebno.

Pazite na prehranu: Hranite svog psa visokokvalitetnom hranom i izbjegavajte davanje ostataka sa stola koji mogu biti teški za probavu. Dodavanje sirovog voća i povrća, kao što su mrkva ili jabuka, može pomoći u čišćenju zubi.

Posebne igračke i poslastice za zube mogu pomoći u uklanjanju plaka i kamenca. Dizajnirane su tako da stimuliraju žvakanje, što prirodno čisti zube vašeg psa.

Uz to, pobrinite se da vaš pas uvijek ima pristup svježoj vodi. Održavanje hidratacije pomaže ispiranju bakterija iz usta i potiče stvaranje sline, koja je prirodna zaštita od lošeg zadaha.

Kada se zabrinuti?

Ako zadah vašeg psa naglo postane izrazito neugodan ili je popraćen drugim simptomima, kao što su gubitak apetita, povraćanje ili letargija, odmah se obratite veterinaru. Ovo može biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog problema.

Zadah iz usta kod pasa problem je koji se ne smije zanemariti. Redovita briga o oralnom zdravlju vašeg psa može značajno smanjiti ili potpuno ukloniti neugodan miris.

Ako se simptomi ne poboljšaju unatoč vašim naporima, uvijek se posavjetujte s veterinarom kako biste isključili ozbiljnije zdravstvene probleme. Uz malo pažnje, vaš pas će opet imati svjež dah i biti sretan i zdrav član vaše obitelji!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.