Sterilizacija i zdravlje: Nije svejedno kako ćete hraniti svoju steriliziranu mačku

Foto: Press

STERILIZACIJA mačke, bez obzira na to je li riječ o ženki ili mužjaku, odabir je većine odgovornih vlasnika, i to s dobrim razlogom. Ovaj jednostavni operativni zahvat ima brojne prednosti i pozitivne učinke na zdravlje, ponašanje i kvalitetu života ljubimca. Radi se o značajnoj promjeni koja se, naravno, odražava i na prehrambene potrebe ljubimca. Hrana treba biti prilagođena dobi, aktivnosti i novim potrebama organizma. U svakom slučaju, nije svejedno kojom hranom i kako ćete hraniti svoju steriliziranu mačku.

Što se promijenilo nakon sterilizacije?

Sterilizacijom odnosno kastracijom kod mačke dolazi do hormonalnih i metaboličkih promjena. Zato je vrlo važno na to obratiti posebnu pažnju te ispravno prilagoditi prehranu ljubimca, kako ne bi došlo do pojave pretilosti i posljedičnih drugih zdravstvenih poteškoća. Neke od njih su pojačana sklonost urolitijazi (pojavi kamenaca u mokraćnom sustavu), smanjen imunitet, sporija probava uz mogućnost pojačanog nakupljanja dlaka u probavnom traktu mačke, tzv. dlačni bezoari, poznatiji kao omražene kuglice dlake (hair balls).

Često se susrećemo s predrasudom da sterilizirana mačka postaje manje zainteresirana za okolinu, igru i uobičajene dnevne aktivnosti, no ako do toga i dođe zapravo je najčešće posljedica fizičke neaktivnosti i nemoći mačke zbog pretjerane gojaznosti. Višak tjelesne mase sterilizirane mačke nagomilaju prvenstveno neprimjerenim hranjenjem nakon sterilizacije. To se odnosi na pogrešan odabir hrane, ali i na preveliku dnevnu dozu konzumirane hrane, bez obzira na to o kojoj hrani je riječ. Posebno je rizično kada takvo hranjenje dovede do brzog nakupljanja tjelesne težine u kratkom roku po operativnom zahvatu, što povećava opasnost od razvoja šećerne bolesti (dijabetesa) koja i mačkama može zagorčati život, baš kao i kod ljudi. Isto vrijedi i za probleme s lokomotornim sustavom, koji su također česti u slučajevima kada je tijelo mačke opterećeno većom tjelesnom masom od one za koju je predviđeno.

Je li baš toliko važno prilagoditi prehranu?

Mnogi vlasnici nisu svjesni koliko je štetna praksa hranjenja mačke suhom hranom po volji. To je nažalost česta, iako pogrešna praksa vlasnika. Ako mačka jede previše, udebljat će se i od prikladne hrane. Zato je vrlo važno da se vlasnici mačaka drže preporučenih dnevnih doza hrane za ljubimca koje navodi svaki proizvođač hrane, naznačenih na pakiranju.

To je naročito važno kod mačaka koje su sterilizirane, čiju tjelesnu masu treba pažljivo pratiti i kontrolirati. Već i kada se radi samo o potencijalnom povećanju apetita i hranjenju po volji (apetitu) mačke, pa veći unos hrane podrazumijeva i debljanje, mačke mogu tu energiju i potrošiti pojačanom fizičkom aktivnošću, one koje izlaze van lakše i brže od onih koje su u zatvorenim prostorima. No kako se kod steriliziranih maca radi i o hormonalnom i metaboličkim promjenama, takvoj mački obavezno treba prilagoditi prehranu i samom vrstom hrane. Prikladna hrana za sterilizirane mačke mora zadovoljiti njihove povećane potrebe za nekim hranjivim sastojcima pa je važno hraniti ih posebno formuliranom hranom sterilizirane ili kastrirane mačke, u suprotnom će sterilizirana mačka neke hranjive tvari dobivati u suvišku, a neke će nedostajati.

Sterilizirane mačke imaju pojačane potrebe za vitaminom A (važan za zdravlje kože, dlake i za dobar mačji vid), vitaminom C (za jačanje imuniteta mačke) i vitaminima B skupine (posebno B12, vitaminom važnim za pravilno funkcioniranje crijeva). Također im je pojačano potreban taurin, koji je vrlo važan za zdravlje kože, dlake, zubi, srca kao i za dobar vid mačke.

Osim hranjenja suhom hranom za sterilizirane i kastrirane mačke, stručnjaci savjetuju hraniti steriliziranu mačku svakako i mokrom hranom za sterilizirane mačke, koja osigurava pojačani unos tekućine i utječe na smanjenje stvaranja kamenaca. Također se savjetuje dodatno vitaminiziranje, pripravcima prikladnim za tu namjenu, te po potrebi korištenje malt paste ili intestinal antihariball paste za lakše izbacivanje progutane dlake.

Koja je najbolja hrana za steriliziranu ili kastriranu mačku?

Hranu koja je posebno prilagođena za sterilizirane mačke i pažljivo je izbalansirana kako bi zadovoljila njihove specifične potrebe ima nekoliko važnih karakteristika. To su smanjena energetska vrijednost (manje masti), povećana količina vlakana (za poticanje probave i osjećaj sitosti) kao i prisutnost L-karnitina koji ubrzava metabolizam i sagorijevanje masti). Osim toga, takva hrana ima i važnu ulogu u sprječavanju stvaranja mokraćnih kamenaca (struvita i oksalata) u mjehuru, odnosno štiti od mogućih upala donjih mokraćnih puteva (vrlo učestalih i teških bolesti naših ljubimica).

Takve hrane nude gotovi svi renomirani proizvođači mačje hrane, a već u svom nazivu nose naznaku da su namijenjene steriliziranim mačkama (Sterilsed, Sterilized, Neutered, Castrate i slično), a često ih možete pronaći i u sklopu ponude pojedine robne marke mačje hrane ili kategorijama mačje hrane za kontrolu tjelesne mase ili hrane za potporu mokraćnom sustavu.

Ne treba pritom zaboraviti da je sterilizacija operativni zahvat koji se savjetuje obaviti u mlađoj životnoj dobi mačke. Načelna preporuka za ovaj zahvat je dob od oko 5 mjeseci za ženke, a oko 8 mjeseci za mužjake, što znači da su mačići tada još u periodu rasta i razvoja. Taj period traje do oko 12. mjeseca života kada postaju mlade mačke. Oni u međuvremenu moraju dobiti prehranu koja može podmiriti sve njihove potrebe, osigurati snažan imunološki sustav i zadovoljiti velike potrebe organizma za izgradnjom svih organa i organskih sustava, te u isto vrijeme biti lako probavljiva. Stoga, ako je to slučaj, savjetuje se do oko 12. mjeseca života mačke ostati na dotadašnjoj hrani za mačiće i mlade mačke i ostati na uobičajenom režimu hranjenja ljubimca, pridržavajući se svih naputaka o dnevnim količinama, prema tjelesnoj težini i dobi ljubimca. Nakon toga, oko navršenog 12. mjeseca života ljubimca, savjetuje se polagano prijeći na hranu za sterilizirane odnosno kastrirane mačke.

Ukratko, hrane za sterilizirane i kastrirane mačke su tako prilagođene da zadovolje sve dnevne potrebe steriliziranih ljubimaca, s nutricionističkog stajališta. Njihovom uporabom također je moguće prevenirati različite zdravstvene poremećaje te održati optimalnu tjelesnu težinu, kao i uvjete u mokraćnom traktu koji jamče prevenciju formiranja mokraćnih kamenaca.

Pomoć pri odabiru prikladne hrane rado će vam ponuditi i stručnjaci, educirano prodajno osoblje specijaliziranih trgovina kao što je Pet centar te, naravno, veterinari, koji se brinu o zdravlju i dobrobiti naših ljubimaca.

Pravilnim odabirom prikladne hrane, pravilnim unosom i primjerenim količinama, uz svakodnevnu tjelesnu aktivnost i igru, mačka će moći uistinu iskoristiti sve blagodati koje sterilizacija trenutno i dugoročno nosi. Sterilizirana mačka tako će živjeti zdravijim, duljim i sretnijim životom, a to je nešto što zaslužuje svaki ljubimac.

Sadržaj donose Index i Pet centar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.