AQUARIUM Pula danas je podijelio zanimljive činjenice o sipama i lignjama, povodom Svjetskog dana sipa i lignji koji se obilježava svake godine 10. listopada, u sklopu Dana podizanja svijesti o glavonošcima (8. – 12. listopada). Pulski akvarij istaknuo je važnost zaštite ovih fascinantnih morskih stvorenja, poznatih po svojoj iznimnoj brzini, inteligenciji i složenom ponašanju.
Kako ističu iz Aquariuma Pula, sipe (Sepiidae) i lignje (Loliginidae) pripadaju skupini glavonožaca s deset lovki (Decapodiformes). U sklopu obilježavanja njihovog dana, stručnjaci iz akvarija zabilježili su kamerom i zanimljive trenutke - predaciju mladih običnih sipa (Sepia officinalis), izvaljenih prije nekoliko mjeseci, te plivanje običnih lignji (Loligo vulgaris).
Na snimkama, navode iz Aquariuma, jasno se vidi koliko su sipe brze i precizne lovkinje: "Čim uoče plijen, izlaze iz zaklona i hvataju ga lovkama nevjerojatnom brzinom: posežu za njim za 0,03 sekunde, a do usta ga privuku za dodatnih 0,32 sekunde."
Zanimljivo je i da često ulove više riba odjednom. Sipe, poput hobotnica, komuniciraju promjenama boje kože pa je tijekom promatranja zabilježeno i kako jedna sipa problijedi u trenutku kada je druga iznenadi.
"Prehrana sipa obuhvaća oko više od 40 različitih vrsta plijena i mijenja se tijekom života. Mlade sipe jedu više vrsta od odraslih, pri čemu 72% njihove prehrane čine različiti rakovi, a probava traje oko 5 sati, pa love više puta dnevno. Odrasle sipe uglavnom biraju ribe, naročito glavoče, a probava im traje oko 15 sati, pa im je u prosjeku dovoljan jedan ulov dnevno", pišu iz akvarija.
Osim sipa, Aquarium Pula podsjeća i na impresivne sposobnosti lignji. Prema istraživanju iz 2020. godine, lignje koriste tri različite tehnike lova, ovisno o vrsti i ponašanju plijena.
"Pri hvatanju ribe, većeg i pokretljivijeg plijena, lignje napadaju naglim izbacivanjem lovki. Kada love kozice, manji i sporiji plijen, šire sve lovke i otvaraju usta ako je on u blizini, dok pri većoj udaljenosti kombiniraju otvaranje usta i napad lovkama", ističu stručnjaci.