Psi osjete kada su im vlasnici pod stresom i to ih rastužuje

Foto: Unsplash

IAKO su ranija istraživanja već dokazala da psi mogu osjetiti miris stresa u ljudskom znoju, znanstvenici sa Sveučilišta u Bristolu u novom istraživanju otkrili su da psi imaju emocionalne reakcije na taj stres, prenosi Live Science.

U istraživanju koje je provodio Veterinarski fakultet Sveučilišta u Bristolu sudjelovalo je 18 pasa različitih pasmina, njihovi vlasnici te 11 volontera koji nisu poznavali te pse. Volonteri su bili izloženi stresnim aktivnostima, kao što je javni govor, a znanstvenici su na komadu tkanine pokupili uzorke njihovog znoja. Sudionici su zatim radili vježbe opuštanja i gledali opuštajuće videe, nakon čega su znanstvenici pokupili nove uzorke. U istraživanju su naposljetku korišteni uzorci znoja triju volontera.

Kako su psi reagirali na miris stresa?

Psi koji su sudjelovali u istraživanju bili su podijeljeni u tri grupe i morali su pomirisati uzorak znoja jednog od volontera. No, znanstvenici su prvo naučili pse da će se u prostoriji nalaziti dvije zdjelice. Jedna zdjelica, koja je bila na lako uočljivom mjestu, sadržavala je poslasticu, a druga, do koje je bilo malo teže doći, nije.

Za razliku od pasa koji su pomirisali čistu tkaninu ili tkaninu s uzorkom znoja opuštene osobe, psi koji su pomirisali uzorak znoja osobe koja je bila pod stresom, rjeđe su prilazili skrivenoj zdjelici.

Znanstvenici tvrde da su psi rjeđe prilazili skrivenoj zdjelici jer su se osjećali pesimistično i pretpostavili su da unutra neće biti poslastica. Prethodna istraživanja pokazala su da se psi koji očekuju negativan ishod, osjećaju loše.

Rezultati istraživanja impliciraju da su psi koji se nalaze uz pojedince koji su pod stresom češće pesimistični te da očekuju negativan ishod u neizvjesnim situacijama, što utječe na njihovo donošenje odluka.

"Tisućama godina psi su učili živjeti s nama, a veliki dio njihove evolucije odvijao se uz nas. I ljudi i psi su društvena bića i među nama postoji emocionalna kontaminacija", izjavila je voditeljica istraživanja Toe Parr-Cortes. "Biti u stanju osjetiti da je drugi član čopora pod stresom vjerojatno je bilo korisno jer ih je upozoravalo na prijetnju koju je već otkrio drugi član grupe."

Stres smanjuje apetit

S druge strane, Katherine A. Houpt, profesorica sa Sveučilišta u Cornellu, koja nije sudjelovala u istraživanju, tvrdi da psi nisu tražili drugu zdjelicu jer im je stres možda smanjio apetit. Poznato je da psi manje jedu kada su pod stresom.

"Možda ne utječe na njihovo donošenje odluka, već mijenja njihovu motivaciju za hranom", izjavila je Houpt. "To ima smisla jer, kada ste pod velikim stresom, niste toliko zainteresirani za tu čokoladicu."

Houpt je dodala da ovo istraživanje pokazuje kako se pseća empatija, uz vizualne i verbalne signale, temelji i na mirisu. Osim toga, zanima ju kako bi psi reagirali na veći stres.

"Ako psi ovako reagiraju na blagi stres, zanima me kako bi reagirali na nešto ozbiljnije, poput nadolazećeg tornada, gubitka posla ili pada na ispitu", izjavila je Houpt. "Čovjek bi očekivao da je pas još osjetljiviji na stvarnu prijetnju."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.