Prije 65 godina Lajka je poslana u svemir, Rusi su godinama lagali o njezinoj smrti

Foto: Profimedia

NA DANAŠNJI dan 1957. godine kujica Lajka postala je prva životinja u svemiru, no iza tog povijesnog događaja za čovječanstvo stoji tužna priča.

Sovjetski Savez lansirao je Lajku u svemir u satelitu Sputnjik 2, a njezino putovanje je za sovjetskog lidera Nikitu Hruščova bila još jedna pobjeda u svemirskoj utrci s Amerikancima. Lajka je bila mješanka, pronađena na ulici u Moskvi, stara oko tri godine i teška šest kilograma.

"Birali smo samo ženke jer one ne trebaju dignuti nogu dok uriniraju, što znači da im treba manje prostora nego mužjacima. A lutalice smo birali jer ih je bilo više i bile su manje zahtjevne", ispričala je kasnije ruska biologinja Adilja Kotovska. 

Izabrana je za prvi let jer je bila pametna i poslušna

Psi su zbog publiciteta trebali biti fotogenični i davala su im se pamtljiva imena, a Lajkino ime dolazi od riječi "lajanje". Ona je izabrana za prvi let jer je bila pametna i poslušna.

"Naravno da smo znali da će uginuti u letu jer u ono vrijeme nije bilo načina da je vratimo natrag. Zamolila sam je da mi oprosti, pomazila je zadnji put i zaplakala. Isprva je sve bilo u redu. Naravno, tijekom lansiranja Lajkino srce jako je ubrzalo, ali nakon tri sata puls se vratio u normalu", ispričala je Kotovska.

Iznenada, tijekom devetog kruženja oko Zemlje, temperatura u kapsuli počela je rasti i dosegla je 40 stupnjeva. Izolacija nije bila dovoljno dobra, a znanstvenici su se nadali kako bi Lajka mogla preživjeti od osam do deset dana. No, uginula je od dehidracije nakon nekoliko sati.

Rusi su godinama lagali o njezinoj smrti

Sovjetski radio je bez obzira na to danima izvještavao kako je Lajka dobro. Službena verzija glasila je da je Lajka uginula od otrova koji joj je podmetnut u hranu kako bi je se poštedjelo bolne smrti pri povratku na Zemlju, a službena Moskva se vlastite izmišljotine držala još godinama.

Satelit s Lajkinim ostacima izgorio je u atmosferi pet mjeseci kasnije, a prve životinje koje su lansirane u svemir i vratile se žive bile su mješanke Belka i Strelka u satelitu Sputnjik 5, u kolovozu 1960. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.