Ovo je odlično: 50.000 pelikana besplatno ruča u Izraelu

123rf.com

PELIKANI, ptice selice, godinama haraju izraelskim ribogojilištima čiji su ih vlasnici pokušavali otjerati zvučnicima, laserskim zrakama i puščanim 'ćorcima'. 

U očaju su se dosjetili nove ideje - besplatna ručka. Otprilike se 50.000 pelikana zaustavlja u Izraelu tijekom sezonske selidbe s Balkana u Afriku, gdje uživaju u blagoj zimi prije povratka u Europu. 

Ondje se odmaraju i hrane tjednima, uzrokujući kaos tamošnjim uzgajivačima riba, čija su ribogojilišta na otvorenom i pelikanima 'na tanjuru'. 

Prije nego što stignu do Izraela nemaju se gdje zaustaviti i nahraniti se, kaže Eli Sharir, voditelj izraelskog saveza uzgajivača riba. 

Šteta je golema. "Govorimo o milijunima šekela svake godine", rekao je. Milijun šekela je oko 275 tisuća eura. I stoga su im odlučili ponuditi ribu koja nije za tržište kako bi ih držali podalje od komercijalnih ribogojilišta. 

Kamionima dovoze i u plićake istovaruju tisuće komada male i žive ribe koje pelikani, već znajući lokacije, odmah ugrabe svojim prepoznatljivim kljunom. 

No ne misle svi da je to dobra ideja. Kritičari kažu da bi se ptice mogle naviknuti na luksuzno zaustavljanje u Izraelu, pa čak i početi prezimljavati ondje. Stoga se uzgajivači i dalje u dobroj mjeri oslanjaju na stare metode odvraćanja pelikana, zaštićene vrste. 

U prošlosti su pojave pelikana na izraelskim ribogojilištima bile rijetkost, ali zadnjih godina masovno dolaze zbog ekoloških problema drugdje. Močvare i jezera u obližnjim zemljama, Turskoj, Libanonu i Siriji presušila su posljednjih desetljeća. Da Izraelcima stvar bude teža, pucanje na pelikane prihvatljivo je u susjednim zemljama, što znači da su ih pelikani naučili izbjegavati. 

"Izrael je u mnogočemu 'otok' u očuvanju prirode na Bliskom istoku, uključujući i ovaj primjer", kaže ekolog Amit  Dolev.  "No pitanje je zasigurno globalno. Pelikani kreću s Balkana, odredište im je Afrika, a mi ovo rješavamo sami", dodaje. 

Uzgajivači se žale da ne dobivaju redovnu pomoć države u financiranju troškova za alternativnu prehranu pelikanima i za sredstva odvraćanja. 

"Očekujemo pomoć svijeta, Europe, za financiranje visokih troškova", rekao je Sharir. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.