Njezina usta izgledaju zastrašujuće! Znate li o kojoj je životinji riječ?

 Foto: YouTube screenshot

SEDMOPRUGA usminjača s dužinom oklopa od preko 2 metra te težinom do 900 kg najveća je od svih morskih kornjača.

Na prvi pogled ne razlikuje se previše od kornjača koje smo naviknuli gledati, sve dok ne otvori usta. Kao što možete vidjeti unutar istih (uključujući i jednjak) nalaze se stotine šiljatih "zuba" . Iako izgledaju zastrašujuće ne trebate brinuti da će vas njima ugristi.

Naime, vrsta je to koja se hrani isključivo meduzama, a funkcija šiljaka jest spriječiti da sluzava hrana isklizne iz usta.

Kako piše plavisvijet.com ime je dobila po 7 izraženih pruga na svom kožastom oklopu. Upravo je oklop ono po čemu pripada, kao jedina živuća vrsta u porodicu usminjača (Dermochelyidae) i što je razlikuje od ostalih morskih kornjača.

Sastoji se od tankog i gumenastog sloja kože koji je pojačan s malim koštanim pločicama, osteodermima. Oklop je taman, sa svijetlim točkicama i ne sastoji se od keratinskog čvrstog sloja.



Tijekom godina na glavi dobiju ružičastu pjegu koja je karakteristična za svaku jedinku, poput otiska prsta kod ljudi.

Za razliku od ostalih morskih kornjača čija su staništa uglavnom u obalnim vodama, sedmopruga usminjača je kornjača otvorenog mora. Ona je rekorder u ronjenju sa zaronima na dubine od čak 1200 metara! Vjerojatno iz tog razloga ima najhidrodinamičniji oblik tijela.


Njezin oklop ima oblik suze koji joj omogućuje lagano kretanje kroz vodu s minimalnim trenjem. Također, ima najduže peraje od svih morskih kornjača koje joj još dodatno olakšavaju plivanje i ronjenje.

U Guinnessovoj knjizi rekorda sedmopruga usminjača drži rekord za najdužu migraciju među svim gmazovima.

Proučavajući jednu kornjaču, otkriveno je da je ona tijekom 2 godine prešla 20,558 km, od gnjezdišta na plaži u Indoneziji do staništa ishrane u saveznoj državi Oregon u SAD-u. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.