Neki psi se boje mačaka, evo i zašto

Foto: Pexels

PSI se često boje mačaka iz nekoliko razloga. Njihov strah može biti povezan s različitim čimbenicima, poput iskustva, instinkta i ponašanja mačaka. Iako strah pasa od mačaka nije bio glavni fokus mnogih istraživanja, postoje relevantne studije koje istražuju komunikaciju između različitih vrsta, učenje kroz iskustvo i socijalizaciju što sve može pridonijeti razumijevanju ove pojave.

Razlike u komunikaciji između vrsta

Istraživanja su pokazala da psi i mačke imaju vrlo različite načine komunikacije. Psi koriste izraze lica, položaj ušiju, repa i glasanje na načine koji se razlikuju od mačaka.

Kada ove životinje ne uspiju pravilno "čitati" signale jedne druge, može doći do nesporazuma i nesigurnosti, što može rezultirati strahom kod pasa.

Učenje kroz iskustvo i socijalizacija

Studije o socijalizaciji životinja pokazuju da rano izlaganje pasa mačkama, ili obrnuto, može pomoći u smanjenju straha ili agresije.

Psi koji su imali negativna iskustva s mačkama, mogu razviti dugotrajni strah, što je oblik učenja kroz negativno pojačanje. Ta učenja mogu trajati cijeli život, posebno ako nisu tretirana ili ispravljena.

@ourlittleefamily When your dog is afraid of the cat 😂😭 #fyp #foryou #foryoupage #dog #bernese #bernesemountaindog #dogscaredofcat #kittycat ♬ original sound - song recommendations

Evolucijska biologija i instinkt

Istraživanja o instinktivnom ponašanju pasa također mogu pružiti uvid u ovo pitanje. Psi, ovisno o pasmini i individualnom temperamentu, mogu instinktivno percipirati mačke kao prijetnju ili natjecatelje, posebno ako se mačka ponaša agresivno ili teritorijalno.

Nažalost, direktna istraživanja koja se specifično bave strahom pasa od mačaka rijetka su. Većina je istraživanja usmjerena na opću interakciju između različitih vrsta i na čimbenike koji utječu na ponašanje i socijalizaciju.

Istraživanja o komunikaciji među vrstama, učenju kroz iskustvo i evolucijskom ponašanju ipak pružaju dobar okvir za razumijevanje zašto neki psi mogu razviti strah od mačaka.

Važno je napomenuti da strah od mačaka nije prisutan kod svih pasa. Neki psi žive s mačkama i dobro se slažu, dok drugi trebaju više vremena i pažnje kako bi se navikli na njihovo društvo. Pravilna socijalizacija i pozitivno iskustvo mogu pomoći psu da prevlada strah od mačaka.

@michele_n_durmond Scaredy cats 🙄😂 #gsdoftiktok #dogsoftiktok #catsoftiktok #scaredycat #fypシ゚viral ♬ original sound - Michele ❤️ Durmond
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.